У Раді хочуть переглянути податки для азартних ігор і лотерей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді хочуть переглянути податки для азартних ігор і лотерей

Казна та Політика
588
Профільний комітет Верховної Ради розробив законопроект про податки (2713-д), в якому пропонується вилучити оподаткування виграшів в азартних іграх, якщо приз — понад 8 мінімальних зарплат (зараз 48 тисяч гривень). Також документ вилучає норму про потрійну вартість ліцензії для компаній і вводить податок на дохід, крім податку на прибуток підприємства.
Влітку минулого року фінансовий комітет Ради вже затвердив редакцію законопроекту про оподаткування азартних ігор, яку рекомендував винести на голосування в зал. Документ пропонував встановити нульову ставку для грального бізнесу до 2024 року і знижену 5% ставку для букмекерської діяльності. Всі виграші звільнялися від оподаткування.
Все це депутати хотіли компенсувати за рахунок потрійної вартості ліцензій, яку бізнес повинен оплачувати доти, доки не запрацює онлайн-моніторинг.
Але в підсумку профільний комітет вирішив все це переписати і оформити новий законопроект про податки (2713-д). У ньому депутати, по-перше, запропонували вилучити оподаткування виграшів, якщо приз понад 8 мінімальних зарплат (зараз 48 тисяч гривень).
По-друге, документ вилучає норму про потрійну вартість ліцензії для компаній. По-третє, крім податку на прибуток підприємства, вони повинні платити ще податок на дохід (на валовий гральний дохід). Йдеться про GGR — різницю між ставками та виграшем.
Ставку цього податку пропонується зробити єдиною для всіх видів грального бізнесу — 10% від валового грального доходу. Але таким чином ставка податку для букмекерів і казино знизиться з 18% до 10% від валового доходу. А для операторів лотерей — з 30% до 10%. Одностайності з цього приводу в комітеті немає.
«Особисто я таке рішення не підтримав і проголосував проти. Вважаю неправильним, що ми настільки знижуємо податки на гральний бізнес. Зокрема, на лотереї. По суті, податок складе 3−5% від лотерейного квитка. Це занадто мало і несправедливо, на мій погляд», — пояснив член фінансового комітету Мар’ян Заблоцький (СН).
За словами голови цього комітету Данила Гетманцева (СН), механізм єдиної ставки оподаткування — навпаки, простий і прозорий. Цієї позиції дотримується і глава КРАІЛ (Комісія з регулювання азартних ігор і лотерей) Іван Рудий. Занадто високі ставки можуть просто «задушити» гральний бізнес і відбити будь-яке бажання працювати легально, пояснив Гетманцев.
«Ми не винаходимо велосипед — ми робимо так, як в інших країнах світу. Там такий податок теж є. Ми зробили його простим — це єдина ставка для всіх видів грального бізнесу. Хоча були лобісти, які навіть на комітеті вимагали для якихось видів ігор збільшити, а інших, навпаки, звільнити. Але ми не пішли на це», — сказав виданню голова фінансового комітету.
За його словами, обсяг ставки в законопроекті можна ще обговорити і переглянути до другого читання. Але він наполягає, що вона повинна бути для різних видів грального бізнесу однаковою.
Втім, такі «поступки» можуть не влаштувати багатьох мажоритарників, вважає Заблоцький. Оіч у тім, що виплати субвенції «соцеконому» на округи прив’язані до надходжень від грального бізнесу.
Рада збиралася розглянути цей документ на останньому пленарному тижні. Але ні в четвер, ні в п’ятницю минулого тижня він так і не потрапив у зал. Коли парламент візьметься за нього, в профільному комітеті поки не можуть відповісти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас