Інфляція у лютому прискорилася до 7,5% у річному вимірі - Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у лютому прискорилася до 7,5% у річному вимірі - Нацбанк

Казна та Політика
224
Споживча інфляція у лютому 2021 року в річному вимірі прискорилася вище за прогнозну траєкторію – до 7,5% (з 6,1% у січні).
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
“У лютому 2021 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 7,5% (з 6,1% у січні). У місячному вимірі ціни зросли на 1%”,- йдеться в повідомленні.
Зазначається, що фактична споживча інфляція пришвидшилася вище за прогнозну траєкторію, опубліковану в Інфляційному звіті за січень 2021 року. Це насамперед пов’язано з суттєвішим, ніж очікувалося, подорожчанням окремих продуктів харчування та палива. Водночас зростання інфляції стримувало запровадження граничної ціни на природний газ. Фундаментальний інфляційний тиск, що виражається показником базової інфляції, був близьким до прогнозів Національного банку.
Базова інфляція прискорилася (до 5,6% р/р з 5% р/р у січні). Збільшилися темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари (до 7,2% р/р). Вагомим чинником прискорення цін у відповідній групі товарів стало подальше перенесення ефектів від нижчих минулорічних врожаїв в Україні та у світі. Зокрема, продовжила стрімко дорожчати соняшникова олія, а також продукти її переробки (майонези, маргарин та спреди).
Темпи подорожчання непродовольчих товарів залишилися на рівні попереднього місяця (2,6% р/р). З одного боку, сповільнилося підвищення цін на фармацевтичну продукцію, автомобілі, а також поглибилося падіння цін на товари для особистого догляду, засоби для чищення та іграшки. З іншого – прискорилося зростання вартості побутової техніки, меблів, ювелірних виробів та зменшилося падіння цін на домашній текстиль та електроніку. Зниження цін на одяг та взуття сповільнилося.
Незначно прискорилися темпи зростання вартості послуг (до 6,9% р/р). Посилення споживчого попиту та збільшення виробничих витрат, у тому числі на оплату праці, пришвидшили подорожчання послуг закладів громадського харчування, туристичних, фінансових та медичних послуг, а також оренди житла та водійських курсів. Водночас сповільнилося подорожчання кабельного телебачення та інтернету.
У Нацбанку зауважують, що упродовж наступних місяців інфляційний тиск залишатиметься значним. Це зумовлюватиметься ефектами від нижчих минулорічних врожаїв, подорожчанням енергоресурсів, а також зростанням споживчого попиту в умовах відновлення економіки.
Інфляція почне сповільнюватися у другому півріччі 2021 року завдяки надходженню нового врожаю та вичерпанню ефекту низької бази порівняння. Ці фактори із впливом від підвищення облікової ставки Національним банком України поступово розвернуть інфляційну динаміку. Поточний прогноз Національного банку передбачає повернення інфляції в цільовий діапазон 5% ± 1 в. п. у першому півріччі 2022 року.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас