Прийом квартири від забудовника: що треба перевірити перед підписанням акту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийом квартири від забудовника: що треба перевірити перед підписанням акту

Особисті фінанси
2213
Будівництво завершено, дім під’єднано до комунікацій, а забудовник вже роздає ключі. До омріяного житла залишається мить – прийняти роботу забудовника. Однак поспішати не варто: підписувати акт прийому-передачі квартири варто зважено та грамотно. Експерти порталу flombu розповіли, на що треба звертати увагу при підписанні документів, аби пізніше не виявити неприємності.
Що таке акт прийому-передачі квартири. Після підписання акту прийому-передачі житла компанія-забудовник не прийме від вас скарг чи зауважень щодо неякісного зведення помешкання чи порушення будівельних домовленостей. Якщо у новозведеному житлі ви виявите недопрацювання будівельної компанії, про це потрібно заявити забудовнику до укладання такого акту.
Акт прийому-передачі квартири – це документ, який підписують забудовник та інвестор, коли житло уже готове. Будівельна компанія передає помешкання, а вкладник його приймає і підтверджує, що житло зведено так, як домовлено, і його все влаштовує.
Що перевірити перед підписанням акту прийому-передачі квартири. Щоб знати, чи все забудовник виконав, як годиться, потрібно ретельно обстежити новозведене житло – і лише після цього підписувати документи:
  • Переміряйте площу квартири
Найперше і найприскіпливіше варто перевірити планування і метраж оселі. Планування квартири потрібно звірити з даними, наданими БТІ (Бюро технічної інвентаризації). Вони містяться у техпаспорті квартири. Часто трапляється, що забудовник не дотримується цих даних – так із помешкання зникає комора чи навіть стіна.
Площа квартири також закріплена документацією БТІ. Її потрібно ретельно переміряти. Оскільки цей параметр уже незмінний, якщо площа помешкання виявиться меншою, аніж заплановано, від забудовника потрібно вимагати компенсацію.
Однак, може трапитися, що межі квартири – більші за домовлені. У такому разі, найімовірніше, доплатити забудовнику доведеться вам. Порушувати це питання під час оформлення акту прийому-передачі квартири можна тоді, якщо похибка виконання у будь-який бік становить більше 0,5 м.
  • Огляньте стіни і підлогу
Уважно огляньте кожен куток квартири. Встановіть, чи рівні стіни. Чи немає у кутках цвілі або плісняви (ознака поганих ізоляції чи вентиляції), чи не обсипається штукатурка.
Перевірте, чи рівна підлога і чи немає коливання висоти на стяжці. Допустима межа перепаду – до 1 см. Звісно, стяжка не має бути ідеальною. Але неодмінно – без тріщин і вибоїн. Походіть квартирою “важким кроком”: звук від такого тупання має бути однаковим на всій площі.
  • Виміряйте кути стін, приділіть увагу вікнам і дверям
Кути стін мають дорівнювати 90 градусів. Вікна і двері у квартирі повинні відповідати характеристикам, зазначеним у договорі. Переконайтеся, що склопакети цілі, вікна без проблем відкриваються і закриваються, зважте, чи щільно прилягають віконні рами.
Двері у квартирі протестуйте також: ззовні і зсередини помешкання зачиніть і відчиніть їх. Замок у дверях має працювати бездоганно.
  • Перевірте вентиляцію
Зважте на належну роботу вентиляції: якщо біля вентиляційного отвору запалити сірник, за справної витяжки вогонь повинен піднятися вгору чи навіть погаснути; якщо ж до решітки вентиляції прикласти шматок паперу, тяга повинна втримати його.
  • Протестуйте, чи є світло і тепло
За допомогою індикатора напруги або вольтметра перевірте, чи є у мережі напруга, а на щитку – автоматичні запобіжники. Протестуйте роботу вимикачів і розеток. Вони не мають нагріватися або іскрити.
Гляньте на радіатори: чи рівно й міцно вони прикріплені, з’ясуйте, чи перевіряли їхню роботу під дією підвищеного тиску, встановіть виробника і чи є на них гарантія.
  • Зверніть увагу на комунікації
Огляньте труби до каналізації й водопроводу. Перевірте, чи не залишилося на стінах або підлозі слідів підтікань або надмірної вологості. У квартирі мусять бути встановлені крани, що перекривають подачу до помешкання води та газу.
  • Зафіксуйте дані лічильників
Показники лічильників на світло, воду, тепло та газ потрібно зафіксувати у чек-листі – додатку до акту приймання квартири. Від цих значень ви відштовхуватиметеся, оплачуючи надалі комунальні послуги. Наявність паспортів лічильників обов’язкова.
Якщо ви усе належно оглянули й звірили і у роботі забудовника не виявили недоліків, можете підписувати акт прийому-передачі квартири і отримати ключі від свого нового помешкання. Якщо ж під час такої перевірки ви встановили, що у зведенні житла є промахи, укладання акту приймання квартири доведеться відкласти. Натомість потрібно скласти інший акт – дефектний.
До речі, щоб не чекати роками і не збирати так довго потрібну суму на власний будинок або квартиру, можна скористатися іпотекою. Якщо ви хочете зупинитися саме на цьому рішенні, Finance.ua вже запустив безкоштовний каталог з іпотеками.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас