Як продати квартиру: покрокова інструкція (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як продати квартиру: покрокова інструкція (інфографіка)

Нерухомість
5607
Рішення про продаж квартири ставить перед її власниками серйозне питання. Треба або найняти ріелтора, або, доклавши трохи зусиль, зробити це самостійно.
Про детальні кроки, які допоможуть вам безпечно і вигідно укласти угоду, пише dom.ria.
Спочатку необхідно оцінити ринок і визначити адекватну вартість вашої нерухомості; визначитися, чи хочете ви продавати квартиру самостійно або за допомогою ріелтора; підготувати квартиру до показів і продажу.
Визначення вартості квартири. Занадто висока ціна відлякає потенційних покупців, які знають стан ринку. Занадто низька може викликати недоречні підозри. Щоб вартість вашої пропозиції була адекватна — вивчіть актуальні ціни на нерухомість зі схожими параметрами в вашому районі, або скористайтеся допомогою ріелтора.
Ціну нерухомості визначає сукупність наступних факторів: регіон; репутація району; поверх і стан об’єкта; кількість подібних пропозицій; терміновість продажу.
Як продати самостійно. Якщо ви впевнені в своїх силах, можна спробувати продати квартиру самостійно. З основних плюсів: контролюєте кожен етап продажу; зекономите на послугах фахівця; домовляєтеся з покупцем самостійно. Але в цей же час вам доведеться витрачати час на спілкування з потенційними покупцями по телефону, покази квартири кожному бажаючому і непогано знатися на юридичних тонкощах, щоб убезпечити себе під час операції. Продати квартиру без ріелтора реально, після того як ви проаналізуєте середню вартість по ринку і визначите ціну за вашу нерухомість, вам необхідно буде скласти оголошення і підготувати квартиру до переглядів.
Підготовка до угоди. Головне в підготовці до угоди — збір документів. На нього в середньому необхідно 2−5 тижнів, краще, якщо більша частина буде готова у вас ще до появи конкретного покупця, щоб потім не витрачати час.
Як продати квартиру: покрокова інструкція (інфографіка)
Якщо серед власників квартири або зареєстрованих за адресою продажу є дитина, то додатково необхідні свідоцтва про народження дітей, згоду на операцію органів опіки, підтвердження про виконання рішення органів опіки.
Попередній договір купівлі-продажу квартири. Це документ, в якому сторони закріплюють свої зобов’язання і протягом певного терміну зв’язуються, щоб укласти основний договір на умовах, зафіксованих попередньою угодою (ст. 635 Цивільного кодексу і ст. 182 Господарського кодексу України). У попередньому договорі прописують основні параметри майбутньої угоди: терміни виселення колишніх власників, остаточна сума за нерухомість в національній валюті і штрафні санкції за розірвання угоди.
Який завдаток беруть при продажу квартири. Найчастіше завдаток розраховують у відсотках від вартості: від 1 до 5%, іноді сума завдатку може досягати і 10%. Але ви, як продавець, можете поставити фіксовану суму завдатку, наприклад, еквівалент 1 тисячі доларів в національній валюті.
Не погоджуйтеся на занадто великий завдаток, якщо переживаєте, що плани можуть змінитися. Оскільки згідно з попереднім договором купівлі-продажу, вам, можливо, доведеться потім виплатити солідну суму покупцеві.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас