«Тарифна» комісія оштрафувала сім газзбутів, які примусово підключали споживачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Тарифна» комісія оштрафувала сім газзбутів, які примусово підключали споживачів

Фондовий ринок
320
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала 7 компаній (газзбути. — Ред.) за порушення прав споживачів у процесі продажу газу населенню.
Відповідне рішення енергетичний регулятор ухвалив на засіданні 5 березня.
Так, на 5 газзбутів було накладено штрафи за приєднання споживачів до своєї абонентської бази без їхньої згоди або, отримавши такі заяви із запізненням чи постфактум.
«У нас нещодавно відбувся автоматичний перехід (на Постачальника останньої надії (ПОН), наприклад, у разі банкрутства, ліквідації, анулювання ліцензії попередньому постачальнику газу. — Ред.) для побутових споживачів. Але всі постачальники повинні розуміти, якщо споживач потрапив на ПОН, то до нього споживач може повернутися виключно після підписання заяви на приєднання. Навіть якщо таке відбувається з одним споживачем (постачальник повертає до себе споживача без заяви. — Ред.), то такого не повинно бути», — пояснила у ході засідання причини накладання штрафів директор департаменту НКРЕКП Тетяна Рябуха.
Так, на ТОВ «Київоблгаз Збут» було накладено мінімальний штраф 51 тис. грн, за те, що газзбут без заяви приєднав до себе 6 споживачів.
На ТОВ «Поліссягаз» було накладено штраф у розмірі 102 тис. за приєднання без заяв понад 11,2 тис. побутових споживачів.
На ТОВ «Газпостачсервіс» та ТОВ «Газовик» було накладено штраф — кожній компанії у розмірі 102 тис., за приєднання через оформлення таких заяв із запізненням.
ДП «Шепетівкагаз» ПАТ «Шепетівкагаз» було оштрафовано на 102 тис. грн за приєднання без заяв понад 21 тис. споживачів.
Крім того, за запізнення з опублікуванням ціни на газ для побутових споживачів на 51 тис. грн було оштрафовано ТОВ «Азовгаз».
Максимально можливий штраф у розмірі 850 тис. грн було накладено на ПрАТ «Мелітопольгаз» — за відмову передати постачальнику останньої надії – ГК «Нафтогаз», даних споживачів, що вирішили змінити цього постачальника на ПОН.
«У нас стояло на порядку денному — про позбавлення вас ліцензії. Але поки що пішли на максимальний штраф. На ПОН попадають по всій Україні споживачі. Але ви єдине газорозподільне підприємство, яке не передає дані постачальнику останньої надії (Нафтогазу — ред.), що передбачено Кодексом газорозподільчих мереж. І цей максимальний штраф — це найменше, що можна зробити в даній ситуації», — наголосив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас