Китай має намір перетворити утилізацію старих смартфонів на прибутковий бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай має намір перетворити утилізацію старих смартфонів на прибутковий бізнес

Світ
1378
Колись Китай був світовим звалищем електроніки, де тисячі майстерень розбирали старі комп’ютери, щоб витягти матеріали для вторинної переробки. Аналогічним чином ситуація складається зі старими смартфонами, і їх переробка обіцяє виявитися не тільки корисною для екології, але і вигідною.
За даними екологічної неурядової організації Greenpeace East Asia, рівень утилізації смартфонів в Китаї нижче ніж 2 %, тобто тільки два зі ста старих апаратів утилізуються належним чином, а не викидаються на звалище або валяються по запилених кутах будинку. І річ не тільки у відсутності структур з переробки дрібної електроніки. Смартфони займають мало місця, дорогі як пам’ять про недешеву покупку або можуть щось зберігати в своїй пам’яті. Простіше кажучи, користувачі не прагнуть їх позбутися.
У Китаї намагаються переламати тенденцію викидати або зберігати старі апарати. По-перше, це обіцяє стати вигідним для переробних компаній. По-друге, такий “міський” видобуток корисних копалин з електронного сміття обіцяє низьку собівартість сировини, порівняно з її видобуванням з руди. По-третє, переробка неробочої або застарілої електроніки знижує забруднення грунтових вод і не загрожує здоров’ю людини.
У Китаї найбільшою мережею з переробки смартфонів стала філія сінгапурської компанії TES-TES China. Робітники на заводах TES China в декількох великих містах Китаю розбирають смартфони на частини, а хімічне обладнання дозволяє витягувати з плат і компонентів золото, мідь та інші цінні метали. З 100 млн смартфонів, стверджують фахівці компанії, вдається витягти понад 120 кг золота з чистотою вище ніж 99,9 %.
Нещодавно з Шанхайським заводом TES China почала співпрацювати компанія Huawei Technologies. Між утилізатором і виробником налагоджується зворотний зв’язок, що дає можливість Huawei проєктувати смартфони, більш зручні для утилізації, ніж раніше. Наприклад, компанія почала відмовлятися від незнімних акумуляторів, відділення яких від плат нерідко супроводжувалося займанням батарей. Також партнери ввели практику закритого розбирання смартфонів, що запобігає крадіжкам інтелектуальної власності та витоку даних користувачів, які могли залишитися в пам’яті старих смартфонів.
Згідно з прогнозом Greenpeace East Asia, до 2030 року вартість цінних металів, що викидаються в Китаї з електронікою, досягне $23,8 млрд.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас