Люди в усьому світі накопичили $ 3 трлн за час пандемії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Люди в усьому світі накопичили $ 3 трлн за час пандемії

Світ
1452
За підрахунками Bloomberg Economics, споживачі в усьому світі накопичили $ 2,9 трлн під час карантинних обмежень, коли були закриті багато магазинів, а подорожі виявилися практично неможливі. Половину цих коштів — близько $ 1,5 трлн — накопичили американські споживачі завдяки двом раундам прямої фінансової допомоги від уряду США. Аналітики відзначають, що ці заощадження повинні допомогти економіці швидше відновитися після спаду: споживачі вже найближчим часом почнуть їх витрачати на товари і послуги.
Аналітики Bloomberg Economics відзначають, що найбільше коштів накопичили споживачі в країнах з високим рівнем життя, які пережили кілька жорстких карантинних обмежень (локдаунів). До таких країн вони відносять США, Китай, Великобританію, Японію і найбільші країни єврозони (Німеччина, Франція, Іспанія, Італія).
Більше половини від усіх додаткових споживчих накопичень в $ 2,9 трлн, що утворилися в ході пандемії, припадає на США — $ 1,5 трлн. Крім загальних факторів, що вплинули на зростання заощаджень, таких як закриття багатьох магазинів і підприємств сфери послуг, різке обмеження туризму і т.д., в США споживачі отримували пряму фінансову допомогу від уряду у вигляді чеків: на $ 1200 кожному повнолітньому громадянину навесні минулого року і на $ 600 — в грудні. Крім того, зараз в США готується третій раунд урядової допомоги населенню, в ході якого громадяни отримають чеки ще на $ 1400.
Солідні обсяги додаткових споживчих накопичень відзначені Bloomberg Economics в Китаї — 2,8 трлн юанів (близько $ 430 млрд), Японії — 32,6 трлн єн (близько $ 300 млрд), Великобританії — £117 млрд, Німеччини — € 142 млрд, Франції — € 125 млрд, Іспанії — € 66 млрд, Італії – € 54 млрд.
«Влітку 2020 року сподівання (на кінець пандемії. — Ред.) — не виправдалися, але воно показало, як швидко економіка може відновитися після зняття жорстких обмежень… — зазначає старший економіст Bloomberg Economics по єврозоні Маєва Казен. — Чи не станеться саме і в 2021 році? Значні запаси вільних грошових коштів з накопичень, що утворилися під час локдаунів, і є однією з причин того, що ми так впевнені в споживчому попиті, який різко підніме економіку».
Про накопичення споживачами величезних сум додаткових заощаджень за час локдаунів на початку лютого говорили і економісти S&P Global. За підрахунками консалтингової компанії Oxford Economics, обсяг додаткових накопичень у американців досяг $ 1,6 трлн. За підрахунками британського банку HSBC, громадяни Великобританії за час локдаунів накопичили € 470 млрд, що становить 3,9% річного ВВП країни.
«У такій ситуації найважливішим моментом є те, як поведуть себе споживачі, — вважає головний економіст S&P Global Ratings Пол Груенвальд.- Людям потрібно буде знову звикати до походів у ресторани, на якісь масові заходи і зустрічі. Щоб це сталося, необхідно поєднання таких факторів, як розгортання масової вакцинації і зняття обмежень, тоді люди знову почнуть витрачати гроші».
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас