Китай вклав у розвиток технологій $378 млрд у 2020 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай вклав у розвиток технологій $378 млрд у 2020 році

Світ
379
Китай продовжує ударними темпами нарощувати інвестиції в інноваційні технології. Згідно з попереднім звітом Національного бюро статистики Китаю (NBS), витрати країни на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи в 2020 році зросли на 10% до рекордних $378 млрд.
Про це повідомляє Bloomberg.
Це вдвічі більше за весь оборонний бюджет КНР за 2020 рік ($178,8 млрд). Таким чином сумарні інвестиції в досягнення технологічної переваги досягли вагомих 2,4% від ВВП країни.
Китайські ІТ-компанії, державні організації та університети організували 198 технологічних проектів національного рівня. А Національний фонд природних наук Китаю загалом профінансував 45 700 ініціатив в сфері перспективних досліджень. Станом на кінець року в країні діяли 522 ключові лабораторії, 350 інженерних дослідних центрів і понад 1600 національних технологічних центрів на рівні підприємств.
За даними NBS, в 2020 році особлива увага була приділена космічній програмі Китаю – компанії здійснили 35 успішних запусків. Запуск станції Чанье-5 став першим проектом, в рамках якого Китай зібрав зразки з поверхні Місяця і повернув їх на Землю.
Китай також офіційно ввів в експлуатацію 500-метровий радіотелескоп Тьяньян і запустив глобальну навігаційну систему Beidou-3. Крім того, з минулого року країна зайнялася вивченням Марса і провела запуск зонда Тяньвень-1.
Шег Лайюнь, заступник глави NBS, зазначив, що поточна стратегія дозволила Китаю стати єдиною великою економікою, яка продовжувала зростати, незважаючи на пандемію. Навіть під час першого повного локдауна – в лютому-березні 2020 року – частина проектів працювала в автономному режимі і продовжувала нарощувати технологічну перевагу.
«Друга за величиною економіка здивувала світ своїм V-подібним відновленням і стала головною рушійною силою для відновлення світової економіки», – сказав Лайюнь.
Ключову роль у цих процесах відіграв симбіоз між державою і приватним сектором. Уряд активно підтримує ІТ-компанії і стартапи, надаючи умови і субсидії для перспективних проектів. За заявами NBS, регулятори підтримали створення в Китаї 400 інноваційних платформ і сприяли координації та розвитку малих і середніх підприємств.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас