За «суд в смартфоні» пропонують заплатити великому бізнесу, - Опендатабот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За «суд в смартфоні» пропонують заплатити великому бізнесу, - Опендатабот

Особисті фінанси
385
Електронний суд в Україні залишається на етапі створення. Цей процес триває вже 10 років, але можливість для громадянина розглядати судову справу онлайн ще не стала загальнодоступною. Особистий кабінет позивача в електронному вигляді донині знаходиться в статусі тестування.
Про це розповіла пресслужба Опендатабот.
Там зазначили, що у стратегії поетапного створення електронного суду України немає завдання зробити в 2021 році електронний суд доступним для всіх громадян. Поки мова йде лише про доступ до суду тільки підприємств.
Наприкiнцi 2020 року було обрано дискримінаційний підхід до підключення до системи: кожна організація, яка хоче отримати доступ до електронного суду, повинна сплатити внесок 100 тисяч гривень і платити надалі щомісячну абоненську плату від 5 до 10 тисяч гривень.
При цьому є обмеження — згідно договору за один внесок відкривається доступ тільки до однієї юридичної особи за кодом з єдиного державного реєстру.
Що це означає? Така ціна і умови унеможливлюють роботу величезного IT сектора, де фахівці вже зараз готові будувати комерційні сервіси для автоматизації юридичних відділів своїх клієнтів. Це також заважає великим компаніям, що мають декілька юридичних осіб.
«В Україні створюється закритий клуб особливо великих гравців, які мають в своєму портфелі тисячі судових справ. Робота з електронним судом по одній юридичній особі і чималий початковий внесок не є для них обмеженням. Але при такій закритій системі держава втрачає шанс швидко отримати суд в смартфоні, про який говорив президент: зараз враховуються інтереси лише великого фінансового сектора. Необхідно прибрати прив’язку до конкретного коду позивача, щоб комерційні IT сервіси та корпорації могли подавати позови за тих, хто підпише їх електронним підписом (КЕП), без укладання договору з ДСА», — коментує Олексій Іванкін, СЕО Опендатабота.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що для влади є викликом усунення зловживань і забезпечення прозорості суддів. Дієвим кроком може стати IT-рішення – аналогія «держави в смартфоні».
  • Також Володимир Зеленський назвав головні «хвороби» системи правосуддя в країні. Це брак суддів, надмірне навантаження на систему і проблеми з доступом до правосуддя.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас