Сергій Сароян: Депозити в Україні. Чи варта шкурка вичинки в 2021 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Сароян: Депозити в Україні. Чи варта шкурка вичинки в 2021 році?

Кредит&Депозит
9124
За підсумками 2020 року обсяг вкладів в українських банках зріс майже на 30%. Причому це не якась унікальна ситуація: розмір особистих заощаджень в США на початок 2021 року зріс до 2,38 трильйона доларів — найвищої позначки в історії.
Карантинні обмеження в сукупності зі збільшеною невизначеністю змусили людей по всьому світу менше витрачати і більше зберігати. Наразі альтернатив банківському депозиту в Україні майже немає, тому населення розмістило гроші саме там.
У 2020 році банки були змушені формувати резерви під очікувані збитки, що призвело до скорочення прибутку сектору на 29% в порівнянні з 2019 роком, до 41,3 млрд грн.
Карантин очікувано призвів до погіршення якості кредитного портфеля: резерви на кредити збільшилися на 91%, до 20,8 млрд грн. Однак якихось проблем в галузі поки що помічено не було. У першому півріччі спостерігалося падіння попиту на банківські продукти, але вже в другому півріччі він повною мірою відновився, завдяки чому організаціям вдалося завершити рік «на позитиві».
Звичайно, прибутковість депозиту в першу чергу залежить від розміру облікової ставки Нацбанку. Востаннє регулятор знизив її влітку 2020 року, і складається враження, що потенціал подальшого пом’якшення грошово-кредитної політики серйозно обмежений.
Потреба держави в залученні боргового капіталу нікуди не зникла: зараз Мінфін залучає борг через ОВДП по 11−12%. Ці цифри вдвічи перевищують розмір поточної облікової ставки в 6%.
Подібний розклад мотивує банки брати кредити у Нацбанку під 6% і купувати ОВДП, отримуючи дохід «на рівному місці». Проблема полягає в тому, що це сприяє підвищеній емісії грошей і підсилює інфляційний тиск.
Крім того, нерезиденти виявляють інтерес до ОВДП тільки тоді, коли прибутковість ОВДП помітно перевищує вартість фондування в доларах, завдяки чому вони можуть користуватися «дешевою» доларовою ліквідністю і направляти її в ризиковані інструменти на кшталт боргових зобов’язань країн, що розвиваються.
Ми спостерігаємо різке зростання довгострокової прибутковості в США, що саме по собі знижує привабливість українських паперів, в той час як подальше зниження облікової ставки може призвести до повної втрати інтересу з боку іноземців.
Не будемо забувати і про очікуваний сплеск інфляції, яка може розігнатися до 8−10% вже до середини 2021 року.
У 2020 році зростання цін склало 5%, внаслідок низької споживчої активності, що позначилася на обсягах імпорту.
Гривня, що подешевшала, і дедалі більший роздрібний товарообіг на початку року створюють ідеальні умови для розгону інфляції. У подібній обстановці подальше зниження ставки лише посилить тиск на ціни.
Втім, підвищувати ставки в умовах відсутності нового траншу від МВФ також навряд чи будуть, бо за цим піде подорожчання нового боргу, за допомогою якого будуть покривати поточні зобов’язання.
Середня ставка за депозитами для фізосіб все ще вища за розмір облікової ставки — близько 8,27%, але її навряд чи вистачить, щоб захистити свої кошти від очікуваної інфляції, не кажучи вже про збільшення заощадження.
Навіть якщо ми будемо говорити про довгострокові вклади, прибутковість яких може перевищувати ставку за короткостроковими на 1−1,5%. Бажаючим розмістити свої кошти варто розглянути варіанти нижче.
  • В першу чергу це американський фондовий ринок, де представлені інструменти на абсолютно будь-який смак. Настрої інвесторів залишаються позитивними завдяки поліпшенню епідеміологічної обстановки на тлі появи великої кількості ефективних вакцин від COVID-19.
Зараз індекси США коригуються, що надає чудові можливості для відкриття нових позицій за високоякісними активами з прицілом на довгострок.
Зниження темпів поширення коронавірусу знову привернуло увагу до секторів, які постраждали від карантину, куди перетікає капітал з технологічних акцій, що демонстрували бурхливе зростання в 2020 році.
При цьому потенціал подальшого зростання таких тих компаній як Nvidia, Palantir, Sea Ltd, Pinterest, Teladoc і в довгостроковій перспективі зберігається, оскільки тенденція на відхід людей в онлайн почалася задовго до початку пандемії, яка лише прискорила процес цифровізації.
За підсумками 2020 року ринок в цілому зріс на 17%, а за підсумками 2019 — на 30%. Причому це прибутковість в міцному доларі, а не схильній до інфляції гривні.
  • Ще один варіант — золото, яке використовують для захисту свого капіталу від інфляції всі: від фізичних осіб до фондів і корпорацій.
Вартість благородного металу зростала протягом двох років: з кінця 2018 року до серпня 2020 року вона збільшилася на 70%, до рекордного максимуму в 2 065 доларів за унцію. Головним драйвером зростання в 2020 році були плани ФРС і ЄЦБ щодо розгону інфляції. За останні 12 місяців обсяг грошової маси зріс майже на 25%, в той час як нові економічні стимули передбаачають подальшу емісію валюти.
Зберігання злитків і монет накладає додаткові зобов’язання на власників: банки можуть викупити їх назад з істотною знижкою, особливо якщо на них утворилися навіть найменші подряпини, здатні знецінити виріб на 30%.
Більш привабливим інструментом є «металеві» депозити. У цьому випадку зберігання металу здійснюється банком, а клієнт просто отримує відсоток залежно від поведінки котирувань золота на ринку. Держава не гарантує «золоті» депозити, тому відкривати рахунок варто тільки в надійній організації.
Сергій Сароян, керівник компанії Perfomance Management
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас