Bitcoin чи IPO: У що краще інвестувати у 2021 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Bitcoin чи IPO: У що краще інвестувати у 2021 році?

Фінтех і Картки
1305
Криптовалютний ринок з початку нового року постійно тримає інвесторів у тонусі. Найпопулярніші криптовалюти – bitcoin й ethereum оновляють історичні максимуми, змушуючи звернути на себе увагу таких топових бізнесменів як Ілон Маск.
Так, на початку лютого Tesla повідомила про інвестиції у bitcoin на суму – $1,5 млрд і про можливість розраховуватися за електромобілі криптою. Тоді новина стала резонансною, що наблизило вартість «битка» впритул до $45 тис., при цьому капіталізація першої криптовалюти вперше перевищила понад $800 млрд.
Станом на понеділок, 1 березня, вартість bitcoin становить $47 208. Але найбільший показник у криптовалюти був тиждень тому – 21 лютого – більше ніж $58 тис. за монету, при цьому ethereum тоді вперше досяг позначки у $2 тис. (сьогодні – $1 469).
Чи зростатиме найпопулярніша криптовалюта в ціні й надалі – більшість представників великих компаній, інвестиційних фірм і банків впевнені, що – так. Наприклад, у JPMorgan говорять, що bitcoin має перспективу стати «цифровим» золотом і вирости у ціні до $146 тис. При цьому в компанії Morgan Creek Digital Assets запевняють, що до кінця десятиліття bitcoin виросте до $500 тис., а далі – й до мільйона доларів за монету.
Як стверджує управляючий активами, співзасновник MRP і Wotan Михайло Рітчер, протягом трьох років вартість bitcoin може вирости до $120 000. «Bitcoin – свого роду «цифрове золото». У реальному світі золото використовується як захисний актив, у нього інвестують до 5% від свого портфеля. Цю роль на себе візьме bitcoin, на базі якого й проводитимуться цифрові взаєморозрахунки, а коли криптовалюту узаконять пенсійні фонди розпочнуть додавати їх до своїх інвестиційних портфелів, що вже роблять деякі хедж-фонди», – пояснює експерт.
Що стосується IPO – для початку варто розібратися, що це таке. IPO – перший публічний продаж акцій акціонерного товариства необмеженому колу осіб. Тобто, на певному етапі компанія приймає рішення залучити капітал у бізнес, випускаючи акції й стаючи при цьому публічною компанією. Такі технологічні гіганти, як Apple, Google, Facebook й інші свого часу теж виходили на IPO.
При цьому з останніх розміщень варто відзначити такі компанії як Airbnb, Unity, Snowflake. Вони показали зростання ціни акції на більш ніж 100% у перший день торгів. На сьогодні очікується розміщення таких компаній як Roblox, Robinhood, Coinbase, Udemy, SpaceX.
ВАЖЛИВО! Кожен охочий може придбати ці акції як до початку торгів на біржі, та і після на публічному ринку.
До речі, українці також отримали можливість, стати акціонерами відомих американських гігантів. На початку грудня 2020 року НКЦПФР надала дозвіл на допуск американських цінних паперів в Україні – Facebook, Tesla, Netflix, Visa, Microsoft, Advanced Micro Devices, Invesco QQQ Trust SM.
Уже навесні цього року вони будуть фізично допущені до продажу через мобільний додаток Wotan. Пізніше ще 90+ інших американських акцій заведуть в Україну.
Як стверджує Михайло Рітчер, інвестиції в IPO більш перспективні. «Ми купуємо компанії зі швидкорослих секторів економіки. Це космічна галузь (компанія SpaceX і Starlink), блокчейн технології (Coinbase, Kraken), біотехнологічні компанії, SaaS-системи, AR/VR технології. Продукти таких компаній мають зростальний ринок збуту, активне проникнення на ринок і швидкі темпи зростання виторгу. Тому попит на їх акції значно перевищує пропозицію внаслідок чого ціна на акції в перший день торгів «вистрілює» на десятки, а то й сотні відсотків», – зазначає інвестор.
У загальному, сьогодні криптовалюта – це цифровий актив, який активно проникає в наше життя. Якщо у 2017 році ціна за bitcoin й інші цифрові активи формувалася «на емоціях», то наразі криптовалюта активно
використовується в повсякденному житті.
Великі фінтех компанії (PayPal, Square, Visa) купують bitcoin і надають можливість переказу й обміну на фіатні кошти. «Але, враховуючи, що ринок блокчейн-технологій тільки зароджується, волатильність його занадто висока, і 90% проєктів зазнають краху, – зазначає Михайло Рітчер. – Тому висока прибутковість криптовалюти супроводжується високим ризиком».
На його думку, криптовалютні проєкти можна порівняти з венчурним інвестуванням на ранніх стадіях залучення грошей. Що стосується IPO – це процедура залучення грошей для компаній, які вже сформували свою бізнес-модель, мають популярний продукт і ринок збуту.
«Тому й ризики менші при інвестуванні в такі компанії, а прибутковість може досягати десятки, а то й сотні відсотків у перший день торгів», – стверджує експерт.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас