За даними Держстату, в січні в Україні харчі здорожчали на 1,5%. Найбільше зросла ціна на такі базові продукти, як яйця (+15,4%), овочі (+6,5%) і соняшникова олія (+2,9%). «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки основних продуктів спожили українці в 2010—2020 роках.
Українці в останні роки почали їсти менше цукру, хліба і макаронних виробів. Натомість вживають більше риби і ягід.
Вживання м’яса і м’ясних продуктів українцями завжди було більш-менш на одному рівні: у 2010 році одна людина в середньому з’їла 52 кг, в 2011-му — 51,2 кг, в 2012-му — 54,4 кг, в 2013-му — 56,1 кг. У 2014−2015 роках споживання м’яса скоротилося, в 2015-му аж на 6% – до 50,9 кг на людину. Потім знову почало зростати до: 2016-й — 51,4 кг, в 2017-му — 51,7 кг, в 2018-му — 52,8 кг, в 2019-му — 53,6 кг. Даних за повний 2020 рік ще немає, але в середньому за місяць українець з’їдав 5,1 кг м’яса.
Українці почали менше їсти хліба і макаронних виробів: якщо у 2010 році один українець в середньому з’їв 111,3 кг таких продуктів, то в 2019-му — 97,6 кг. У минулому році в середньому одна людина з’їдала 8 кг хліба і виробів на місяць.
З 2012 року українці почали знижувати вживання цукру. У 2011 році одна людина в середньому з’їла 38,5 кг цукру, в 2012-му — 37,6 кг, в 2013-му — 37,1 кг, в 2014-му — 36,3 кг, в 2015-му — 35, 7 кг, в 2016-му — 33,3 кг, в 2017-му — 30,4 кг, в 2018-му — 29,8 кг, в 2019-му — 28,8 кг. У минулому році одна людина в середньому споживала за місяць 2,5 кг цукру.
Інфографіка: Слово і Діло
Вживання молока і молочних продуктів зростало в 2012—2014 роках і знижувалося в 2015—2018 роках. За 2019 рік одна людина в середньому з’їла 200,5 кг молочних продуктів. У 2015−2016 роках також знизилося вживання яєць, в 2014—2015-му — риби і рибних продуктів, в 2014—2016-му — олії.
У 2010 році українець в середньому з’їв 128,9 кг картоплі, в 2011-му — 139,3 кг, в 2012-му — 140,2 кг, в 2013-му — 135,4 кг, в 2014-му — 141 кг, в 2015-му — 137,5 кг, в 2016-му — 139,8 кг, в 2017-му — 143,4 кг, в 2018-му — 139,4 кг, в 2019-му — 135,7 кг. У минулому році одна людина за місяць в середньому з’їдала 5,9 кг картоплі.
Вживання овочів порівняно з 2010 роком зросло — тоді було 143,5 кг на людину, в 2019 році – 164,7 кг. У 2020 році одна людина в середньому з’їдала 9,2 кг овочів на місяць.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідну частину тексту й натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це нам.
Топ новини | ОбговорюютьЧитають |
---|
Українців хочуть перевести на новий вид газу — ЗМІ
Вчора, 20:00 - 2300 15Киянам транспортний локдаун «коштував» понад 80 млн грн
3 г. тому - 321 4Обсяги споживання населенням електроенергії істотно завищені - Енергоатом
2 г. тому - 443 3Анкета банку може стати кредитним договором. Як цього уникнути
Вчора, 13:00 - 1778 3План Б без МВФ: радник Зеленського допускає скорочення видатків держбюджету
2 г. тому - 272 2Ціна на електроенергію в Україні зросла
Вчора, 19:00 - 53723 1Банки знизили ставки на депозити для населення
Вчора, 14:03 - 15564Українців хочуть перевести на новий вид газу — ЗМІ
Вчора, 20:00 - 2300 15Анкета банку може стати кредитним договором. Як цього уникнути
Вчора, 13:00 - 1778 3Топ-20 популярних у березні імпортних легкових авто з пробігом
Вчора, 21:00 - 1233В Україні показали новий броньовик для армії (відео)
Вчора, 11:58 - 434Штучний інтелект навчили прогнозувати якість повітря
07.04.2021, 12:10 - 236Toyota побудувала першу в світі швидку з водневою силовою установкою (фото)
02.04.2021, 11:28 - 1049 2В Україну привезли 35 військових Hummer (фото)
29.03.2021, 14:44 - 2892 5У Китаї розробили COVID-вакцину в аерозолі
24.03.2021, 12:10 - 1952 6