Програмою виплат з часткового безробіття скористалися менше 2% від усіх зайнятих в економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Програмою виплат з часткового безробіття скористалися менше 2% від усіх зайнятих в економіці

Особисті фінанси
441
Згідно з даними дослідження, станом на 1 січня 2021, за дев’ять місяців дії програми виплат з часткового безробіття нею скористалися меньше 2% від усіх зайнятих в економіці — 197 396 найманих працівників та 185 751 ФОП (виплати на себе).
Про це свідчать результати дослідження, яке присвячене аналізу адаптивності ринку праці у країнах з перехідною економікою, повідомляє Центр економічної стратегії.
Кожен п’ятий найманий працівник працював неповний робочий день в пік карантиних обмежень минулого року. Середня кількість відпрацьованих годин за місяць зменшилась із 145 годин у березні (середнє по всіх галузях економіки) до лише 122 годин у квітні та 119 годин у травні.
Експерти кажуть, що лише обмежена кількість підприємств скористалися державною програмою. Вона не стала інструментом збереження робочих місць і тривалої підтримки бізнесу.
Чому так? Критерії, за якими надавалася така допомога, були завузькі, а виплати на одного працівника були обмежені мінімальною заробітною платою. Як зазначають представники бізнесу, більшість навіть не знали про існування допомоги з часткового безробіття.
Програмою виплат з часткового безробіття скористалися менше 2% від усіх зайнятих в економіці
«Компанії, які наймають працівників, згідно з трудовим законодавством, мають отримати можливість швидко скорочувати операційні витрати на персонал під час кризи. Механізм, за яким бізнес зміг би це робити, відповідає інтересам всіх стейкхолдерів, які задіяні в цьому процесі», — псказала в рамках презентації дослідження економістка ЦЕС Ганна Сахно.
Зазначається, що для того, щоб трудове законодавство та державні програми допомоги захищали бізнес, працівників і робочі місця від наслідків економічних криз, потрібно зробити програми з часткового безробіття доступними для МСП і збільшити розмір допомоги.

Довідка Finance.ua:

  • Право на отримання допомоги з часткового безробіття застрахованим особам у разі втрати ними частини доходу через карантинні обмеження нещодавно отримали і громадяни, які отримують пенсії.
  • Середній розмір допомоги з безробіття в Україні у листопаді 2020 року становив 3580 гривень.
  • У Спілці українських підприємців кажуть, що 52% підприємців взагалі не претендували на виплати з безробіття через карантин.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас