Що робити, якщо в платіжці завищена вартість комунальних послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити, якщо в платіжці завищена вартість комунальних послуг

Особисті фінанси
914
Останні кілька місяців українці здивовані платіжками, які надсилають постачальники комунальних послуг. Правильність нарахувань не завжди можна перевірити, а якість комунальних послуг залишає бажати кращого.
У споживача є можливість знизити розмір плати за комунальні послуги у разі їх відсутності або надання не в повному обсязі, а також зниження їх якості (п.5 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).
Як боротися за відновлення порушених прав. Відновлення порушених прав споживача проводиться за певною процедурою. Почати слід з вивчення договору на надання комунальних послуг. У договорі вказані права і обов’язки кожної сторони і відповідальність, яку сторони несуть. Тому важливо визначити коло зобов’язань постачальника послуг, які він повинен був виконувати. Тоді буде зрозуміло, що саме порушує постачальник (виконавець).
Після того як буде чітко сформульовано, яке саме порушення допущено постачальником і яке право споживача було ним проігноровано, необхідно зафіксувати докази цього порушення. Для цього складається акт-претензія. Для складання та підписання акта-претензії споживач повинен викликати представника постачальника. Акт-претензія складається в двох примірниках спільно споживачем і представником виконавця і скріплюється підписами. У ньому якраз і вказуються порушення, терміни, показники порушень.
Протягом 3 робочих днів акт-претензія подається виконавцю, який розглядає питання про перерахунок платежів або дає письмову відмову в задоволенні претензії. Виконавець повинен розглянути акт-претензію і повідомити споживача про результати розгляду протягом 3 робочих днів. Якщо виконавець не надав відповідь у зазначений термін, вважається, що він визнав викладені в претензії вимоги.
Якщо суперечка з комунальною службою виникла через розмір оплати за послугу, оплату можна проводити в сумі, яка не оскаржується. Істинність нарахованої спірної суми підлягає обговоренню.
Якщо виконавець відмовив у законних вимогах споживача, подальші суперечки переносяться до суду. Споживач сам може обирати, в який суд йому звернутися: за своїм місцем проживання, за місцем заподіяння шкоди або за місцем виконання договору. Звертатися до суду споживач може особисто або через представника. Представником в суді може бути адвокат. Крім того, споживачі звільнені від сплати судового збору у справах щодо захисту своїх прав у судах.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас