Артем Ковбель: революція необанків. Міфи і реальність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: революція необанків. Міфи і реальність

Фінтех і Картки
1083
Шум навколо необанків або, як їх ще називають, challenger банків набирає обертів. Принаймні, так кажуть різнокаліберні фінансові експерти та представники фінтех-компаній. З цим можна погодитися. Але — із застереженнями.
Нова ера?
У січні видання The Banker опублікувало ТОП 30 необанков світу. Компаніям, що потрапили до нього, є чим похвалитися.
Китайський WeBank, наприклад. У 2019 році його основний капітал склав 1,74 мільярда доларів — на 26% більше, ніж роком раніше. Він також входить до п’ятірки кращих за темпами зростання прибутку до оподаткування (+46,32%), рентабельності задіяного капіталу (32,46%), рентабельності активів (1,36%) і за співвідношенням видатків до доходу (35,01%).
Основний капітал південнокорейського KakaoBank в 2019 році склав $ 1,39 млрд — на 45% більше, ніж роком раніше. А ще компанія непогано відзначилася в темпах зростання прибутку до оподаткування (+159,62%).
Для порівняння, основний капітал британського OakNorth Bank в 2019 році досяг $ 610 млн — менше, ніж у азіатських колег по цеху. Але він сильно перевершив їх за такими показниками як рентабельність активів (1,83%) і співвідношення витрат до доходу (30,76%).
Непогані результати, особливо якщо згадати, що всі компанії в рейтингу досить молоді. Їхні конкурентні переваги в порівнянні з традиційними банками теж вагомі. Серед них:
  • спрощений спосіб отримання кредитів. Без черг, паперової тяганини і тривалих перевірок платоспроможності клієнта;
  • приємні процентні ставки за депозитами. Найчастіше вони вищі, ніж у традиційних банках, просто тому, що у необанків немає офісів і пов’язаних з ним витрат. Немає 100+ співробітників, яким треба платити зарплату. Все це дозволяє необанкам вільніше розпоряджатися своїми ресурсами і балувати клієнтів бонусами;
  • швидкість обслуговування. Технології необанків дозволяють за 5−10 хвилин отримати ключові послуги — позики, кредити, депозити.
Але от питання: чи достатньо цього, щоб обійти традиційні банки?
І не просто обійти, але перетворити на пережиток минулого, подібно до того, як Netflix свого часу призвів до банкрутства і повного забуття Blockbuster — найбільший в США сервіс відеопрокату. Саме такий сценарій майбутнього пророкують багато фінтех-оптимістів.
Якщо зняти «рожеві окуляри»
Я б ситуацію з необанками порівняв з гучними проектами Ілона Маска, такими як HyperLoop або Tesla.
Наприклад, у 2017 році Маск обіцяв випустити «автомобіль, здатний їздити без водія». Потім термін змістився до 2019 і до весни 2020-го. І ось уже 2021-й, а нормальної автопілотованого Tesla поки не показали.
У 2019 HyperLoop, як планували його творці, почне перевозити вантажі, в 2021 році – людей. На ділі ж вдалося поки прокатати двох пасажирів на відстань 500 м.
Ці провали навіть не дивні. Зрештою, перед розробниками та інженерами стоять дуже амбітні цілі і проблеми, їх не вирішити одним клацанням пальцями.
З необанками точно так само. Перед ними теж багато проблем.
1. Мало досвіду. Більшість компаній з’явилися нещодавно — деяким нема навіть 5 років. Багато з них все ще на стадії залучення капіталу. Деякі не мають далекосяжних і продуманих бізнес-планів або зазнають труднощів з менеджментом.
Наприклад, в 2019 році виручка фінтех-стартапу Revolut зросла втричі, але при цьому і витрати зросли в три рази. А стартап N26 опинився в центрі скандалу через того, що його керівництво не схвалило прагнення своїх співробітників створити профспілку.
Все це — результат незрілості і недосвідченості, в тому числі. Молоді компанії все ще вчаться виживати на ринках і в найближчі роки навряд чи ця тенденція зміниться.
2. Нема окупності. Переважна більшість необанків ще не вийшли на точку беззбитковості і потребують зовнішнього інвестування. У Європі, наприклад, таких немає. Поки що. Очікується, що британський Starling ось-ось вирветься «в дамки».
3. Фінансова неграмотність. Це проблема і в Україні, і в світі. Скільки б не розповідали про те, що мілленіали чекають нового фінансового досвіду і з готовністю будуть користуватися новими банківськими сервісами, але є статистика. Дослідження S&P в 2014 році показало, що тільки 33% населення можна вважати фінансово підкованими.
Україна в рейтингу фінансової грамотності і зовсім на останньому місці. У нас 52% населення вважає за краще зберігати гроші вдома, а банківськими послугами користується лише 60% населення. Наївно очікувати, що в таких умовах сервіси необанків стануть популярнішими, ніж банківські відділення.
4. Конкуренція. За даними консалтингової компанії Exton Consulting, в 2019 запустилось 72 необанкиа, стільки ж — в 2020-му. Ще низка компаній очікує свого запуску в поточному 2021 році. Це означає, що суперництво буде рости. Необанкам буде складніше залучати нових клієнтів і – інвесторів. Це критичноо, враховуючи що більшість з них все ще не вийшли на точку беззбитковості.
5. Традиційні банки. Вони не дрімають і нехай повільно, але впроваджують свої інновації. І будуть далі розвивати цей напрямок, підсилюючи конкуренцію на ринку. Наприклад, великий американський банк Fifth Third запустив свою стратегію для відображення натиску необанків — «Купуй-Співпрацюють-Створюй». В рамках цієї стратегії банк запустив власний додаток Dobot, який дозволяє користувачам персоналізувати мету накопичень і автоматично переносить кошти з поточних на ощадні рахунки.
Також Fifth Third почав кампанію щодо інвестування в фінтех-стартапи і таким чином отримує доступ до їхніх клієнтів. А деякі традиційні банки дуже щільно співпрацюють з фінтехами. За прикладом далеко ходити не треба, достатньо згадати український сервіс monobank — він не є самостійною одиницею, а працює за ліцензією «Універсал Банку».
Все це не означає, що фінтех-єдинороги не зможуть повністю захопити ринок. Навпаки, зможуть. Не одразу. Не завтра. І не в найближчому майбутньому. Їм потрібен час. Потрібен досвід, отриманий і обкатаний в звичайних банках.
Це нам і належить спостерігати найближчим часом. Як необанкі набираються досвіду. Як традиційні банки трансформуються в щось принципово нове. Спостерігаємо і чекаємо, що буде далі.
Артем Ковбель, старший партнер Vigilant Forensic Boutique, аудитор, member ASIS, ACFE, ASCP
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас