Продажі на первинному ринку Києва і передмістя можуть перевищити 60% - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продажі на первинному ринку Києва і передмістя можуть перевищити 60% - думка експерта

Нерухомість
1132
У 2021 році кількість інвестиційних продажів на первинному ринку Києва та передмістя може перевищити 60% від загальної кількості угод.
Про це повідомила Леся Павленко, керівник відділу продажів ЖК LUCKY LAND.
У порівнянні з 2020 роком кількість продажів з метою збереження коштів може збільшитися в середньому на 10%. Вона пояснила це тим, що вкладення коштів в первинний ринок житла досі є найбільш вигідним для інвесторів, оскільки вартість квартир в нових якісних об’єктах — об’єктах нових форматів категорій комфорт+ і бізнес — щорічно збільшується в середньому на 30−35% в гривневому еквіваленті.
З урахуванням інфляції, вкладення в первинний ринок фактично дають щорічний прибуток у розмірі не менше ніж 20−25%, а за весь цикл будівництва розмір прибутку досягає 50% у гривні. А максимальні ставки за гривневими депозитами строком на 2 роки (середній термін будівництва пускової черги житлового комплексу) становлять лише 10%. При цьому банк повинен бути учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
За її словами, висока вартість об’єктів нових форматів прямо пов’язана з рівнем витрат забудовників на реалізацію таких проєктів.
Інвестиційна привабливість первинного ринку не однакова і залежить від сегмента, в якому будується об’єкт. У 2021 році рівень інвестиційних угод в ЖК економ-класу навряд чи перевищить 10% від загальної кількості покупців в цьому сегменті, в об’єктах комфорт-класу інвестиційні угоди можуть скласти 45−55%, а в об’єктах нових форматів житла (категорії комфорт+ і бізнес) рівень інвестиційних продажів складе від 50% до 70% від загальної кількості залежно від конкретного формату і «набору» відповідної інфраструктури, локації (в тому числі близькості рекреаційних зон), стадії будівництва, ціни.
Найбільша кількість продажів буде спостерігатися в об’єктах на початкових стадіях будівництва і на старті будівництва нових черг житлових комплексів, що добре зарекомендували себе.
У поточному році продажі квартир в об’єктах нових форматів складуть 55−65% від загальної кількості реалізованого житла на первинному ринку Києва та передмістя.
Формати житла. При цьому попит на первинному ринку Києва буде зосереджений в основному на об’єктах нових якісних форматів житла, що відносяться до категорій комфорт+ і бізнес. І, на її думку, левова частка всіх продажів — близько 20% від усього споруджуваного обсягу — буде зосереджена в об’єктах нового формату live-work-play.
Тенденція. «Ще однією важливою особливістю нових форматів житла, зокрема об’єктів live-work-play, є наявність поблизу рекреаційних зон, як то, наприклад, ліс або парк. І сукупність всіх цих характеристик створює максимально комфортну якість життя. За великим рахунком, можна говорити, що цей формат — це нова версія „спальних масивів“, але створена з урахуванням побажань і потреб майбутніх мешканців», — зазначила Леся Павленко. Що стосується вартості об’єктів нових форматів, в цьому сегменті житла немає розриву між попитом і пропозицією.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас