Голова НБУ озвучив плани НБУ на найближчі роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ озвучив плани НБУ на найближчі роки

Казна та Політика
819
НБУ посилить вимоги та продовжить гармонізацію банківського регулювання з законодавством ЄС у сфері забезпечення достатнього рівня капіталу та ліквідності.
Про це розповів голова НБУ Кирило Шевченко.
Про найближчі регуляторні плани Національного банку та поточну ситуацію у фінсекторі голова НБУ Кирило Шевченко говорив із керівниками банків-членів Форуму Провідних Міжнародних Фінансових Установ (FLIFI).
Кілька фактів про поточну ситуацію у фінсекторі:
Банки із запасом міцності проходять коронакризу та належним чином виконують свої функції. Банківський сектор — прибутковий, високоліквідний та капіталізований.
Відсоткові ставки вперше в історії України увійшли у діапазон однознакових значень у першому півріччі 2020 року, сьогодні вони залишаються на історично найнижчому рівні.
Кредитна активність банків помітно пожвавилася у другому півріччі. «Ми бачимо відновлення попиту на кредити з боку бізнесу та населення. Так само спостерігається зростання апетиту банків до нового кредитування. Чисті гривневі кредити бізнесу зросли у другому півріччі на 7,3%, а населенню — на 7,5%. Ми впевнені, що ці темпи будуть ще вищими у поточному році. Для цього є усі передумови» — сказав він.
Найближчі регуляторні плани НБУ:
  • З 1 квітня 2021 року — запровадження коефіцієнта чистого стабільного фінансування (NSFR) на рівні 80% з поступовим його збільшенням на 10 в. п. кожні півроку та доведенням до 100%.
  • У першому півріччі 2021 року будуть визначені нові строки активації буфера консервації капіталу та буфера системної важливості. Запровадження буферів капіталу було тимчасово зупинене в березні 2020 року через розгортання коронакризи.
  • З 1 липня 2021 року будуть підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів до 150% проти поточних 100%.
  • У 2021 році усі банки пройдуть щорічну оцінку стійкості. 30 банків додатково пройдуть стрес-тестування. Оцінка стійкості дасть змогу з’ясувати, чи коректно банки відображають стан кредитного портфеля, формують резерви та чи можуть протистояти можливим несприятливим явищам у майбутньому.
  • У 2021 році банки почнуть оцінювати достатність внутрішнього капіталу та внутрішньої ліквідності (ICAAP/ILAAP) у тестовому режимі.
  • Із 1 січня 2022 року – запровадження мінімальних вимог до покриття капіталом операційного та ринкового ризиків, якому передуватиме тестовий період розрахунків.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас