Міжбанк: чому ми очікуємо спекулятивного зростання котирувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чому ми очікуємо спекулятивного зростання котирувань

Валюта
938
Цього понеділка на валютному ринку України буде вочевидь цікаво.
По-перше, частина великих компаній не встигла повністю розрахуватися з бюджетом вчасно і сьогодні буде гасити вже прострочені борги, щоб скоротити розмір штрафів. Це додасть пропозиції на міжбанку і зробить таких клієнтів більш поступливими по курсу. Це плюс для нацвалюти.
По-друге, завтра черговий аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. За нашими даними, незважаючи на обмеження по сумі в 500 млн гривень на 168 днів, на 1,5 млрд гривень на 343 дні і на 2 млрд на 476 днів (що потенційно призведе до збільшення конкуренції між покупцями і зниження прибутковості цих паперів) — є велика кількість бажаючих їх купити. Як серед місцевих гравців, так і нерезидентів. Якщо додати до цього ще пропозицію облігацій в гривні без обмеження по сумі на терміни 784 і 1183 дні, а також доларових на $ 200 млн на 323 дні – то аукціон обіцяє чиновникам непогані обсяги розміщення. Це змушує потенційних покупців-іноземців вже з сьогоднішнього дня заводити ресурси під ці операції, в тому числі і валютні. Крім цього, 24 лютого гасяться папери попередніх випусків на 10,56 млрд гривень і відсотків по багатьох інших випусках. Це, з одного боку — збільшить можливості щодо купівлі облігацій у тих клієнтів, хто отримує кошти 24 числа — вони просто 23 лютого куплять нові папери і в середу (24-го числа) просто проведуть взаємозалік. З іншого боку — частина клієнтів, отримавши гроші від погашень — почнуть купувати на них валюту, що спрацює проти гривні. Тож від результатів аукціону і дій окремих великих власників ОВДП, що погашаються 24 лютого, — багато в чому залежить ситуація на валютному ринку. Інтриги не уникнути, тому що інтереси цієї групи клієнтів цього разу явно не співпадуть, що відображатиметься і на курсі. А нерезидентам, які купують облігації, дуже навіть вигідне певне зростання курсу в цей період і вони не проти підіграти спекулянтам, яким важливо, щоби був кінцевий покупець, готовий платити за валюту більше.
По-третє, наближається кінець місяця і частина компаній найближчим часом вже почне закривати свої зовнішньоекономічні і гривневі зобов’язання перед контрагентами на звітну дату. А це збільшить статистику торгів.
Тому найближчим часом курс на міжбанку знову буде залежати від дій великих гравців (як місцевих, так і нерезидентів) і від поведінки Нацбанку. НБУ намагатиметься не втручатися в перебіг торгів, але при різких коливаннях котирувань — ми можемо побачити регулятор з відповідною інтервенцією. За нашими розрахунками статистика торгів цього понеділка не перевищить $ 160−180 млн при укладаенні до 470−520 угод. Спроби окремих гравців і спекулянтів зіграти «на підвищення» з метою в 28 гривень за долар і навіть вище — продовжаться.
Котирування міжбанку, за прогнозами, 22 лютого будуть у межах: долар — коридор 27,80−28,00 грн, євро — коридор 33,55−33,95 грн.
Курс долара на Міжбанку — графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США — 27,93 / 27,95
євро — 33,78 / 33,79
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас