Рада ухвалила в першому читанні законопроект про сертифікацію Укренерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про сертифікацію Укренерго

Казна та Політика
241
Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про сертифікацію оператора системи передачі електроенергії за моделлю відокремлення ISO і подальшого виконання міжнародних зобов’язань України щодо імплементації Третього енергопакету ЄС.
Відповідний законопроект № 3364−1-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі» підтримали 274 народні депутати.
Мета законопроекту:
  • документ розроблено з метою сертифікації оператора системи передачі (ОСП) електричної енергії відповідно до вимог Третього енергопакету ЄС;
  • він покликаний законодавчо врегулювати питання сертифікації оператора системи передачі електроенергії за моделлю відділення ISO, яка передбачає, що оператор системи передачі користується майном, яке забезпечує цілісність об’єднаної енергетичної системи України та диспетчерське (оперативно-технологічне) управління. При цьому майно, тобто магістральні і міждержавні електричні мережі, залишаються у власності держави.
Законопроект пропонує внести зміни до Закону «Про ринок електричної енергії», якими, зокрема, визначаються особливі вимоги про відокремлення і незалежність оператора системи передачі за моделлю ISO.
Також визначаються обов’язки регулятора, оператора системи передачі і власника системи передачі, а також вимоги до незалежності власника системи передачі і зобов’язання оператора розробити і впровадити систему відповідності для уникнення дискримінаційних дій.
Законопроектом визначено, що рішення щодо угод, в результаті яких може бути припинено право господарського відання на майно, яке використовується в процесі передачі електроенергії, приймаються виключно за погодженням з Кабінетом міністрів.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас