Чи потрібно декларувати автомобіль, який вам більше не належить - відповідь НАЗК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи потрібно декларувати автомобіль, який вам більше не належить - відповідь НАЗК

Особисті фінанси
2899
Якщо ви вважаєте, що «продали» авто на підставі довіреності у 2020 році, не поспішайте викреслювати його із вашої декларації, адже такий транспортний засіб усе одно потрібно задекларувати.
Про це повідомляє пресслужба НАЗК.
Національне агентство з питань запобігання корупції розповіло, чому та у яких ще випадках автомобіль, який більше вам не належить, потрібно декларувати.
Ви «продали» авто на підставі довіреності:
  • навіть якщо ви передали авто іншій особі на підставі довіреності з правом розпорядження, його потрібно зазначити в декларації. Адже видача довіреності не припиняє права власності особи на майно;
  • продаж транспортного засобу, що має ідентифікаційний номер, передбачає відповідне оформлення договору купівлі-продажу цього транспортного засобу, зняття його з обліку, отримання свідоцтва про його реєстрацію. Видача довіреності на володіння, користування та розпорядження транспортним засобом без належного укладення договору купівлі-продажу або дарування цього засобу не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб особою, яка цю довіреність отримала.
Ваш автомобіль викрали:
  • вибуття транспортного засобу із фактичного володіння та користування власника у зв’язку із незаконними діями третіх осіб (викраденням) не припиняє права власності на це майно. Отже, у такому випадку інформацію про таке майно слід відображати незалежно від його фактичної наявності;
  • наведене правило застосовується також тоді, коли викрадене авто було застраховано, а страхова компанія здійснила страхову виплату, і при цьому, за умовами страхового договору, авто станом на кінець звітного періоду не перейшло у власність компанії.

Декларація про доходи: що потрібно знати платнику податків

Ви не встигли розмитнити автівку, яка належить на праві власності третій особі:
  • нерозмитнений транспортний засіб, який належить на праві власності третій особі, але яким суб’єкт декларування або члени його сім’ї користувалися станом на останній день звітного періоду або протягом не менше половини днів упродовж звітного періоду, потрібно декларувати, адже в декларації зазначаються відомості про цінне рухоме майно, зокрема таке, що перебуває у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї, незалежно від форми правочину, внаслідок якого набуте таке право.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас