НБУ врегулював питання щодо проведення інспекційних перевірок банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ врегулював питання щодо проведення інспекційних перевірок банків

Казна та Політика
250
НБУ врегулював окремі питання щодо проведення інспекційних перевірок банків та інших об’єктів нагляду.
Про це повідомляється на сайті регулятора.
“Національний банк уточнив порядок опрацювання наданих об’єктом перевірки заперечень і пояснень за результатами проведення інспекційної перевірки”, – ідеться в повідомленні.
Що змінилось:
  • керівник інспекційної групи розглядає отриману від об’єкта перевірки інформацію та інформує об’єкт перевірки про результати такого розгляду;
  • на етапі підготовки звіту про інспекційну перевірку за пропозицією керівника інспекційної групи або за письмовим клопотанням об’єкта перевірки може бути проведена зустріч (або нарада в режимі відеоконференції) для обговорення результатів розгляду наданих об’єктом перевірки заперечень і пояснень;
  • до обговорення можуть бути залучені працівники інших структурних підрозділів Національного банку, до компетенції яких належать питання, що розглядаються.
Окрім того, Національний банк унормував основні питання організації інспекційних перевірок в рамках нагляду на консолідованій основі та особливості оформлення результатів таких перевірок.
Зміни набирають чинності з 18 лютого 2021 року.
Нагадаємо, Нацбанк у 2021 році запланував проведення інспекційних перевірок у 43 банках, частка яких становить 87% активів банківської системи (дані щодо активів банків на 1 жовтня 2020 року).
У 2021 році регулятор також буде проводити й позапланові перевірки, необхідність яких визначатиметься за результатами наглядових дій.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк визначив порядок нагляду за додержанням банками законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.
  • Нагляд здійснюватиметься в таких формах: безвиїзний нагляд та інспекційні перевірки.
  • Основними джерелами про можливі порушення будуть звернення споживачів фінансових послуг до НБУ, договори банків з клієнтами, інші документи, інформація на вебсайтах банків та в рекламі, дані з відкритих джерел, а також звітність установ.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас