Міжбанк: на курс вплинуть податки, комуналка і поточна діяльність компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: на курс вплинуть податки, комуналка і поточна діяльність компаній

Валюта
533
Четвер на валютному ринку пройде під знаком трьох основних факторів, що впливають прямо або опосередковано на курс.
Ось вони:
  • Розпал податкових платежів у клієнтів. До кінця цього тижня компаніям треба розрахуватися за значною кількістю різних бюджетних податей, що створює певний дефіцит гривневих ресурсів на ринку і стимулює активний продаж валютної виручки експортерами;
  • Комунальні платежі населення. Зазвичай цей фактор не особливо шанують фінансисти і аналітики, але враховуючи значне подорожчання комуналки (особливо в зимовий опалювальний сезон) громадяни змушені до 20-го числа перераховувати значні суми на рахунки комунальних підприємств. Це призводить до збільшення загальних сум гривневих перерахувань у цей період до фізичних осіб та дефіциту гривневих ресурсів у банків, через які проводяться подібні платежі. Частина з них для забезпечення подібних розрахунків продає валюту з власної валютної позиції, що додає пропозиції на ринку. Та й саме населення для оплати комуналки (особливо в сім’ях заробітчан) активно здає валюту в обмінники банків і фінкомпаній в цей період. Ця валюта в кінцевому підсумку, також потрапляє на валютний ринок і впливає на загальне співвідношення попиту і пропозиції як на міжбанку, так і на готівковому ринку;
  • Поточна діяльність компаній і поведінка спекулянтів. Лихоманка курсу останніх днів, то зі злетом котирувань, то з їх падінням — дуже радує спекулянтів, які активно на цьому заробляють. Вони продовжать «розгойдувати» курс і сьогодні. А бізнесу, крім податкових платежів, необхідно забезпечити і фінансування поточних господарських операцій як у гривні, так і у валюті за зовнішньоекономічними контрактами. Це також додасть обсягів операцій на міжбанку в четвер з урахуванням наближення закінчення тижня.
Як і всі дні цього тижня, тренд за курсом на міжбанку 18 лютого буде повністю залежний від поведінки великих гравців і дій НБУ. Швидше за все, регулятор постарається не втручатися в процес курсоутворення, але при значних стрибках курсу, ми побачимо Нацбанк на торгах з відповідною інтервенцією. Також НБУ може «засвітитися» на ринку в ті моменти, коли на міжбанк вийдуть великі держкорпорації з продажем валюти під свої податкові розрахунки з державою.
За прогнозами Finance.ua, статистика торгів 18 лютого буде перебувати в межах до $ 190−200 млн при укладенні до 560−630 угод.
Котирування міжбанку, за нашими розрахунками, в четвер будуть в межах: долар — коридор 27,75 — 27,95 грн, євро — коридор 33,35−33,75 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах:
  • Долар: коридор купівель і продажів 27,60 — 28,00 грн при спреді в обмінниках фінкомпаній від 12 до 20 коп, а в касах банків — від 20 до 25 коп.
  • Євро: у банках коридор 33,10 — 34,80 грн при спреді до 25−30 коп, а в обмінках фінкомпаній — в межах коридору 33,40 — 33,75 грн при спреді до 17−25 коп.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 27,81 / 27,83
Євро — 33,48 / 33,51
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас