Українцям почали виплачувати компенсацію за подорожчання електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям почали виплачувати компенсацію за подорожчання електроенергії

Особисті фінанси
2216
Мінсоцполітики здійснило перерахування коштів для компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії. Загальна сума компенсацій за спожиту у січні електроенергію склала 322 133,5 тис. грн. При цьому грошову виплату отримали 571,6 тис. осіб.
Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики України.
З чим пов’язана ця компенсація? У зв’язку з тим, що з січня було прийняте рішення про скасування певної системи тарифоутворення для окремих категорій населення, виникла необхідність напрацювання іншого механізму, який, на відміну від програми житлових субсидій, дозволив би забезпечити підтримку тих категорій населення, які найбільше від цього постраждали.
«Тому було достатньо швидко напрацьовано механізм запровадження компенсаційних виплат, коли оплата йде не домогосподарству, а постачальнику. Власне, цей механізм було впроваджено до кінця опалювального періоду, як короткостроковий алгоритм підтримки в період опалювального сезону», – пояснив заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко.
За даними відомства, система субсидій працює в штатному режимі. У ній нині знаходиться близько 3 млн домогосподарств, які отримують підтримку в рамках цієї програми.

Довідка Finance.ua:

  • Нагадаємо, у кінці грудня 2020 року Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп./кВт-годину для населення на перші 100 кВт-година. Тоді ж було встановлено, що з 1 січня 2021 року буде діяти єдиний тариф для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт- годину.
  • Уряд на засіданні 20 січня схвалив спрямування 1,4 млрд грн на надання компенсації на оплату електричної енергії, спожитої в першому кварталі 2021 року, у зв’язку зі скасуванням окремих знижених тарифів деяким категоріям споживачів (крім тих, які мають субсидію).
  • Компенсації виплачуватимуться людям, будинки яких обладнані електроопалювальними установками і у яких будинки не газифіковані або не мають централізованого теплопостачання. Кошти виплатять багатодітним, прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу. Загалом це більше ніж 600 000 українських сімей.
  • За словами міністерки соціальної політики Марини Лазебної, такі виплати будуть проводитися до квітня, а їх розмір в середньому становить 560 грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас