Міжбанк: очікуємо інтригу у вівторок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: очікуємо інтригу у вівторок

Валюта
703
Після досить обмеженого за обсягами операцій понеділка (через вихідний в США наш міжбанк працював по долару на ТОМі) — вівторок буде першим повноцінним днем роботи міжбанку на цьому тижні. Це збільшить статистику торгів і знову створить певну інтригу на валютному ринку. Після вчорашніх спекулятивних ралі по долару зі злетом котирувань на початку з ранкових 27,94/27,96 гривень до 28,01/28,03 гривень і вище, а потім швидкого просідання курсу до 27,79/27,81 гривень до кінця дня — сьогодні всіх учасників ринку буде хвилювати одне питання — куди піде курс.
З одного боку — на користь нацвалюти грає початок періоду бюджетних платежів у клієнтів, що створює певний дефіцит гривні на міжбанку і змушує експортерів активніше продавати валютну виручку, а імпортерів стримує в їхніх можливостях з купівлі валюти. Крім цього — сьогодні відбудеться аукціон Мінфіну України з розміщення гривневих ОВДП на 91,483, 791 і 1190 днів, доларових на 715 днів і облігацій в євро на 1 рік. Навіть з урахуванням обмежень з продажу паперів на 91 день (максимум 500 млн гривень) і на 483 дні (максимум 1,5 млрд гривень) — аукціон буде привабливим для інвесторів, і бюджет отримає значні кошти. Брак гривні на ринку до кінця цього тижня як за рахунок аукціону і розрахунків по ньому, так і за рахунок періоду бюджетних платежів — підтримає курс нацвалюти в цей період.
З іншого боку — в останні дні спекулянти і частина великих продавців валюти не без підтримки Нацбанку (він активно викуповував надлишок долара на торгах і не давав курсу просісти) провели певну гру «на підвищення» з метою в 28 гривень за долар і вчора в середині дня досягали цього рівня. Більш того, вчора через розрахунки по долару ТОМом багато заявок як покупці, так продавці перенесли на сьогодні, і це додатково збільшить як попит, так і пропозицію на торгах. І не факт, що відкладений попит не спрацює проти гривні і за допомогою спекулянтів не перетвориться на новий драйвер для зростання котирувань.
Курсовий тренд на міжбанку у вівторок буде надзвичайно залежний від поведінки великих гравців (як місцевих, так і нерезидентів), результатів аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП і від дій Нацбанку. Спекулянти продовжать спроби знову загнати курс до 28 гривень і вище, підлаштовуючись під дії великих покупців, а також знову стануть активно працювати «в дві сторони».
За нашими прогнозами, статистика торгів у вівторок буде перебувати в межах $ 180−210 млн при укладенні до 560 угод. Нацбанк постарається не втручатися сьогодні в перебіг торгів, але при значному надлишку пропозиції ми побачимо його на ринку з інтервенцією з купівлі долара, що і підтримає його котирування навіть у разі ситуативного зміцнення позицій гривні.
На аукціоні Мінфіну України з розміщення ОВДП інтерес нерезидентів і великих місцевих гравців до вкладень у гривневі борги України збережеться. Ми прогнозуємо при збереженні прибутковості на рівні від 9,25% (за короткими паперами) і до 12,15% річних (за більш довгостроковими паперами) непогані суми залучення коштів до бюджету. За гривневими паперами — в межах 8,1 — 12,4 млрд грн, в доларах — до $ 95−140 млн (при прибутковості до 3,95% річних) і в євро — до 65−75 млн (при прибутковості від 2,25% до 3% річних). Такі значні обсяги операцій з облігаціями у вівторок і середу істотно вплинуть на поведінку ресурсного і валютного ринків.
Тим більше, що 12 лютого НБУ провів тендер з рефінансування і розмістив ресурси на термін до 1 820 днів 17-ти банкам на 9,325 млрд грн під 6% річних. І операції з отримання рефінансу від регулятора і потім купівлі на ці кошти нових ОВДП з прибутковістю від 9,25% до 12,15% річних — дуже навіть непоганий заробіток для банків.
Котирування міжбанку, за нашими розрахунками, 16 лютого будуть в межах: долар — коридор 27,70 — 28,05 грн, євро — коридор 33,55 — 33,95 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 27,82 / 27,84
Євро — 33,78 / 33,81
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас