Уряд оголосив боротьбу з тіньовою зайнятістю: які сфери постраждають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд оголосив боротьбу з тіньовою зайнятістю: які сфери постраждають

Казна та Політика
2821
Кабінет міністрів схвалив законопроєкт щодо боротьби з тіньовою зайнятістю. Зокрема, документом передбачаються законодавчо закріпити сім ознак наявності трудових відносин. Якщо у такий спосіб в уряді прагнуть припинити практику оформлення найманих працівників як ФОПів, то це матиме негативні наслідки.
Про це розповів Gazeta.ua старший економіст CASE-Ukraine Володимир Дубровський.
«У сучасній економіці дуже розмиті межі трудових і нетрудових відносин. Охопити їх урядовими критеріями важко. Найманих працівників як ФОПів оформлюють якраз у тих галузях, з якими пов’язані наші надії на швидке економічне зростання. Це насамперед ІТ, продакшин, R&D, дизайн. Усі вони працюють як ФОПи. Це ринок, де немає постійної зайнятості. Якщо закон приймуть, це дасть додаткову можливість нашкодити цим галузям», — пояснив він.
За словами економіста, оформлення працівників ФОПами не можна вважати тіньовою зайнятістю. Бо вони сплачують податки.
«Краще б зайнялись справжньою тіньовою зайнятістю. Наприклад, поширена вона у сільському господарстві. Для цього не потрібно приймати спеціальний закон, досить професійної роботи податківців», — додав Дубровський.
Експерт зазначає, що зараз зайнятість регулюється трудовим договором.
«У нас досі діє застарілий Трудовий кодекс, створений комуністами. Без його зміни приймати інші закони абсолютно контрпродуктивно», — резюмував економіст.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас