Нацбанк відновлює стрес-тестування банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк відновлює стрес-тестування банків

Особисті фінанси
226
Національний банк розпочинає щорічну оцінку стійкості та відновлює стрес-тестування банків. Про це йдеться у повідомленні регулятора.
Нагадаємо, що у 2020 році через пандемію COVID-19 стрес-тестування банків не проводилося.
Кого і як будуть оцінювати:
  • оцінка стійкості здійснюватиметься станом на 1 січня 2021 року. Вона передбачає оцінку якості активів (asset quality review — AQR) для всіх банків та додатково стрес-тестування для окремо визначеного переліку банків;
  • у фокусі – стан активів банків після проходження ними активної фази коронакризи. Особлива увага буде прикута до реструктуризованих кредитів та якості оцінки вартості нерухомого майна;
  • оцінку якості активів у 2020 році проходитимуть 72 банки.
Стрес-тестування, додатково до оцінки якості активів, цього року проходитимуть 30 банків, на які припадає понад 90% активів банківської системи.
Фінансові установи відібрано за трьома критеріями: розмір активів, зважених на ризик; обсяг депозитів, залучених від домогосподарств; та обсяг чистих кредитів, наданих домогосподарствам (з вагами 40%, 50% та 10% відповідно).
Перелік банків: ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Альфа-банк, Райффайзен банк Аваль, Сбербанк, Укрсиббанк, ОТП банк, Креді Агріколь банк, Прокредит банк, Кредобанк, Ідея банк, Правекс Банк, Банк Форвард, ПУМБ, Банк Південний, Таскомбанк, Універсал Банк, Банк Кредит Дніпро, Банк Восток, Мегабанк, А-банк, МТБ Банк, Індустріалбанк, Банк інвестицій та заощаджень, Банк Альянс, Банк Львів, Банк Глобус, Акордбанк.
Подробиці макроекономічних сценаріїв та підходів до стрес-тестування у 2021 році НБУ оприлюднить згодом на своєму сайті.
Навіщо це? За результатами оцінки стійкості для банків буде визначено необхідний рівень нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) та нормативу достатності основного капіталу (Н3).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас