Як самостійно перевірити, чи сплачує роботодавець за вас страхові внески — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як самостійно перевірити, чи сплачує роботодавець за вас страхові внески

Особисті фінанси
7917
Мінекономіки підготувало інструкцію, як працівнику самостійно перевірити чи сплачує роботодавець за нього страхові внески.
Про це повідомляється на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.
«Одним з поширених порушень законодавства про працю є прийняття працівника на роботу без офіційного оформлення трудових відносин. Важливо наголосити, що запис в трудовій книжці не являється підставою для автоматичного зарахування даного періоду трудової діяльності до страхового стажу», — ідеться в повідомленні.
Відповідно до законодавства України до пенсії зараховується лише той період, за який були сплачені страхові внески. При цьому саме страховий стаж враховуватиметься при нарахуванні пенсії та наданні допомоги по тимчасовій втраті працездатності, безробіттю.
«Сьогодні кожен працівник на порталі Пенсійного фонду України може самостійно перевірити, чи добросовісно сплачує роботодавець за нього страхові внески та який період трудової діяльності зараховано до його страхового стажу», — пояснюють у міністерстві.
На порталі можна отримати всю інформацію про:
  • трудову діяльність;
  • наявний страховий стаж;
  • суми внесків, сплачених до ПФУ, та розмір заробітної плати.
Також можна подати заявку на отримання пенсії (при досягненні відповідного віку та страхового стажу).
Портал доступний за посиланням.
Способи авторизації/реєстрації на порталі:
  • за електронним цифровим підписом (ЕЦП);
  • за логіном та паролем, які можна отримати у відділенні ПФУ, взявши з собою паспорт, ідентифікаційний код та заповнивши відповідну заяву. Після заповнення заяви громадянин отримує Реєстраційний код (код заяви). Цей код необхідний для реєстрації на Порталі;
  • шляхом ідентифікації в сервісі ID GOV UA, який включає в себе ідентифікацію за ЕЦП, за мобільним телефоном (Mobile ID) або шляхом банківської ідентифікації в одному з 27 банків України (Bank ID).

Як перевірити свій страховий стаж і докупити, якщо не вистачає для пенсії

Один з сервісів, який працює на порталі, є сервіс “Електронна трудова книжка”, який дає змогу переглянути відомості про трудову діяльність за даними звітних відомостей роботодавця. Також міститься інформація про сплачені страхові внески з 2000 року (в окремих випадках з 1998).
Крім того, на Порталі можна налаштувати безкоштовний сервіс СМС-інформування, який дозволить щомісячно безкоштовно отримувати короткі повідомлення для застрахованих осіб про зарахування/незарахування єдиного соціального внеску підприємством, на якому він працює, інформацію про «зароблений» особистий страховий стаж.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас