Іпотека під 7%: підводні камені та чим замінити такий кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотека під 7%: підводні камені та чим замінити такий кредит

Особисті фінанси
4290
Українцям з березня обіцяють іпотеку під 7%. Держава буде компенсувати банкам ставки таким чином, щоб той, хто бере кредит, платив максимум 7%. Програма розрахована на тех, кто не в змозі купити або взяти житло в іпотеку на комерційних умовах, кажуть в Мінфіні.
Про це пише сайт Сьогодні.
Ризики іпотеки під 7%
Видачу іпотеки в Україні зараз гальмує в основному перевірка походження доходів, говорить президент девелоперської компанії Ігор Ніконов: «Ти повинен довести, звідки у тебе гроші, що дуже складно. Тому що підтверджувальні документи є далеко не у всіх. Також потрібно показати офіційний дохід. А багато хто заробляє частину неофіційно, і тому не може довести, що в змозі обслуговувати кредит».
Зараз держава гарантує компенсацію частини іпотечної ставки з держбюджету, поки діє договір, хоч до 20 років. Але, відшкодовувати з казни готові лише до половини ринкової ставки — тобто з умовою, що вона не підніметься вище 14%. А виключати цього ніяк не можна.
«При середньому сценарії ми повернемося до тих ставок, що були півтора роки тому. Це від 17 до 20%», — прогнозує банкір Руслан Співак.
Ще гірший сценарій: програму можуть взагалі закрити через брак грошей в держбюджеті. І тоді позичальникові доведеться платити по повній, тобто за ринковими ставками.
Альтернативна програма:
Ще один сюрприз від уряду — оренда з правом викупу. «Фінансовий лізинг — це додатковий інструмент, який передбачає, що право власності на квартиру переходить до орендаря в момент повної оплати», — анонсує заступник міністра фінансів Юрій Драганчук.
Тобто людина знімає квартиру, а оплата оренди зараховується як виплати за кредитом. Оформлювати такі договори планують під 5% річних на строк до 20 років. У разі неплатоспроможності з угоди можна вийти і нічого не втратити. На відміну від іпотеки.
«Ідея лізингу житла для соціальних категорій — це ідеальний варіант. Він може бути економічно доцільним, коли не можна створити фонд, який би будував житло. Така програма була б дуже затребувана», — вважає експертка ринку нерухомості Ольга Соловій.
Але є одна проблема: щоб здавати таке житло в оренду з подальшим викупом, держава повинна його спочатку придбати. Тобто викупити або побудувати. А значить — вкласти мільярди. Звідки їх взяти, уряд поки не вирішив.

Довідка Finance.ua:

Раніше в Мінфіні розповіли кілька важливих моментів щодо доступних кредитів на житло. Хто зможе купити житло за доступною іпотекою? Програма буде доступна особам, які потребують поліпшення житлових умов:
  • мешканці гуртожитків або аварійних будинків;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • науково-педагогічні та медичні працівники;
  • працівники бюджетної сфери;
  • молоді сім’ї.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас