Як часто колектори дошкуляють українцям (результати опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як часто колектори дошкуляють українцям (результати опитування)

Кредит&Депозит
10137
В Україні слово «колектор» точно відомо більшості дорослого населення, особливо тим, хто брав позику в мікрофінансових організаціях. Під професією «колектор» українці розуміють фірми і компанії, які займаються стягненням боргів. При цьому варто відзначити, що в законодавчому полі України взагалі немає визначення понять «колектор» і «колекторська діяльність».
Finance.ua вирішив запитати у своїх читачів, чи мали вони коли-небудь справу з колекторами.
Як йдуть справи українців з колекторами:
  • 10% опитаних заявили, що мали справу з колекторською компанією через свої борги;
  • майже чверті наших респондентів (23%) дзвонили або навідувалися до них додому. Така ситуація склалася через непогашені кредити знайомих або родичів;
  • ще 27% розповіли, що мали справу з колекторами, хоча навіть не знали тих людей, хто не повернув кредит, і тим більше не були їхніми поручителями;
  • 40% відповіли, що колектори не турбували їх жодного разу.
Регулювання ринку колекторів в Україні. Влада обіцяє українцям, що непорядні колектори, які тероризують людей, незабаром зовсім не зможуть працювати. Для цього Верховна Рада в першому читанні схвалила законопроєкт № 4241, який запроваджує етичні правила для колекторів та встановлює систему державного контролю за їх дотриманням.

Що робити, якщо дошкуляють колектори? 😡

Так, документ пропонує створити публічний реєстр колекторських компаній, який буде вести Національний банк. Регулятором для колекторів теж буде НБУ: у відомстві планують стежити за поведінкою колекторських компаній щодо боржників, а також розглядати звернення громадян.
Крім того, важливою зміною для громадян стане пункт, згідно з яким банки і фінансові компанії повинні будуть повідомляти клієнтів про залучення колекторів у разі прострочення платежів ще на етапі підписання договору.
А що робити зараз, якщо погрожують колектори? Часто буває, що колектори користуються правовою необізнаністю громадян і переходять у своїй діяльності дозволені законодавством межі.
А якщо вам надходять дзвінки або листи щодо кредиту, який ви не брали, і за яким не виступали поручителем? Можна говорити про порушення Закону України «Про захист персональних даних». Номер телефону людини і її домашня адреса — це конфіденційні дані. Фінансова компанія і колектор не мають права на їх обробку без згоди власника. Ще більше порад від НБУ.
До речі, на нашому YouTube-каналі є ексклюзивне інтерв’ю з колишнім колектором. Він розповів Finance.ua про секрети цієї професії. Переходьте за посиланням, щоб почути багато одкровень і цікавих фактів.

Інтерв’ю з колектором: вся правда про роботу

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас