НКРЕКП скасувала нижній прайс-кеп на балансуючу електроенергію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕКП скасувала нижній прайс-кеп на балансуючу електроенергію

Фондовий ринок
613
Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала обов’язок учасників ринку в заявках на балансуючу електроенергію вказувати ціну не нижче 55% від ціни на ринку «на добу вперед» (РДВ).
Відповідне рішення про внесення зміни до постанови регулятора № 307 від 14 березня 2018 року про правила ринку прийнято на його засіданні в п’ятницю і стає чинним з 1 березня 2021 року.
Згідно з чинними правилами ринку, учасники ринку в своїх заявках на балансуючу електроенергію зобов’язані вказувати ціну не менше від значення 55% від ціни на РДВ на цей розрахунковий період і не більше 115% від встановленого обмеження ціни на РДВ на цей розрахунковий період.
В ході обговорення проекту постанови член НКРЕКП Дмитро Коваленко зазначив: «Це, безумовно, ринкова умова. Сподіваюся, це рішення сприятиме зменшенню формування обсягів uplift account, а ринкові умови запрацюють дієвіше».
За його словами, регулятор приймає рішення з відстрочкою, щоб компанії отримали можливість переорієнтувати свою торгову стратегію.
Як повідомлялося, 28 грудня 2020 року комісія схвалила рішення про скасування нижнього прайс-кепу на балансуючому ринку е/е. В обґрунтуванні до проекту постанови йдеться: подібне рішення пропонується прийняти з метою недопущення маніпуляцій з продажем обсягів е/е, зокрема, на балансуючому ринку, і як наслідок спотворення цінової політики на ринку е/е.
Зазначений профіцитний режим, в якому працювала енергосистема, спотворював ринкові відносини і міг призвести до маніпуляцій, зокрема ТЕС і ТЕЦ, які могли збільшувати профіцит в системі і, відповідно, подавати заявки на розвантаження на такі обсяги, зазначається в обґрунтуванні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас