У «Центренерго» заявили про збитки і просять уряд знизити ціну на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У «Центренерго» заявили про збитки і просять уряд знизити ціну на газ

Фондовий ринок
474
ПАТ «Центренерго» звернулось до уряду з проханням допомогти знизити ціну поставок газу тепловим електростанціям компанії і отримати відстрочку оплати, оскільки вважає ситуацію із значним використанням природного газу «форс-мажором».
Про це йдеться у заяві на сайті компанії.
«Енергоблоки ПАТ «Центренерго» не перебувають в аварійних ремонтах. Усі енергоблоки теплоелектростанцій державної енергогенеруючої компанії є справними і станом на 4 лютого 2021 року працюють із сумарною потужністю 2200 МВт*год.
В тому числі, на 15:00 04.02.2021 р. на Вуглегірській ТЕС — 3 енергоблоки, 1 із них — із використанням природного газу; на Зміївській ТЕС — 5 енергоблоків, 2 із них — на газі; на Трипільській ТЕС — 3 енергоблоки, із них 1 — на газі. Як повідомлялося раніше, підключення додаткових блоків із використанням природного газу було необхідним для забезпечення стабільності енергосистеми", — йдеться у повідомленні.
У компанії додали, що решта енергоблоків на вугіллі не працюють «через перевитрату рекордних запасів палива у листопаді-грудні 2020 року».
«В той період ТЕС ПАТ «Центренерго» змушені були працювати з перевищенням Прогнозного балансу, доведеного Міненерго, на 56%, доки значна частина теплової та атомної генерації перебувала в ремонтах. Станом на початок опалювального сезону, 01.10.2020 р., на складах ТЕС ПАТ «Центренерго» зберігалося 543 тисячі тонн вугілля, що втричі перевищувало гарантовані запаси.
Понадпланово було використано 362 тисячі тонн вугілля", — йдеться у позиції «Центренерго».
«На численні звернення Міненерго та ДП «Укренерго», для підтримання стабільності енергосистеми і підняття навантаження ТЕС понад комерційний графік товариства, щодоби ТЕС ПАТ «Центренерго» спалюють до 9 млн кубометрів природного газу (у дні пікового навантаження), що неминуче призведе до колосальних збитків для державної теплової генерації.
Для уникнення створення багатомільйонних втрат і посилення дефіциту ліквідності через відсутність доступу до кредитних ресурсів, з метою збереження енергетичної безпеки України, ПАТ «Центренерго» зверталося до уряду з проханням сприяти перегляду умови постачання газу для ПАТ «Центренерго» в частині ціни та відтермінування оплати державним постачальником", — наголосили в компанії.
Крім цього, в «Центренерго» просять звільнити від нарахування вартості перевищення замовленої потужності з боку операторів газорозподільних мереж.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас