Андрій Дубас: спеціалізований фінансовий суд в Україні. Навіщо? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Дубас: спеціалізований фінансовий суд в Україні. Навіщо?

Кредит&Депозит
456
Днями голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що Україна веде перемовини з Міжнародним валютним фондом щодо створення спеціалізованого фінансового суду.
Такий крок, зокрема, допоможе скоротити відсоток несплачених (непрацюючих) кредитів з нинішніх 42% до 24%. Адже слід одразу зауважити, що вагому частку в обсязі несплачених кредитів займають кредити, видані державними банками до 2014 року, та які свого часу мали серйозні проблеми з поверненням.
На це впливав політичний чинник: позики видавалися підприємствам, що були дотичними до певного посадовця чи політика, і, як наслідок, кредит не погашався взагалі. Позичальники знаходили прогалини в недосконалому законодавстві, завдяки яким усі судові справи зводилися нанівець.
Окрім того, висока частка непрацюючих кредитів пов’язана з тим, що стандарти оцінювання платоспроможності позичальників у тих роках були низькими, а права кредиторів недостатньо захищеними.
Якщо ж подивитися на банківську систему без врахування статистики неповернених кредитів, наданих державними банками, то ситуація в Україні з непрацюючими кредитами не така вже й погана – вона коливається в межах 10%.
У період з 2014 до 2017 року відбувалася активна фаза реформування банківської системи. Один із позитивних кроків на цьому шляху – постанова НБУ № 351, яка регулює основні принципи та механізми видачі кредитів.
Сьогодні НБУ продовжує вдосконалювати регулювання та нагляд за діяльністю банківського сектору, шляхом внесення відповідних змін до нормативно-правових актів.
Зокрема в частині посилення вимог до прийнятності застави, яка враховується під час розрахунку розміру кредитного ризику тощо.
Тому банки ставляться до таких кроків дуже серйозно, та й підприємці вже відповідальніше підходять до процесу отримання позики – коректно розраховують свої бізнес-моделі.
Звісно, потрібно й надалі працювати над зниженням частки непрацюючих кредитів. Наразі є перелік питань, які потребують врегулювання. І першочергове завдання – це захист прав кредиторів. Оскільки підвищення рівня захисту прав кредиторів дозволить Україні піднятися в рейтингу інвестиційної привабливості.
Адже кредитор хоче бути захищеним і впевненим, що його інвестиції будуть повернені.
Зі свого боку позичальник, який отримує кредит, має чітко розуміти всю відповідальність і неприпустимість повторення історії, яка була до 2014 року.
На жаль, українська судова система є недосконалою та потребує реформування. Існує багато резонансних скандалів, як через недосконалість української судової системи відбуваються неправомірні дії щодо розгляду різних судових справ. ВАКС – це вдалий приклад створення спеціалізованого суду.
Було кілька думок, яку саме інституцію зараз варто створити. Ми схиляємося, що краще зробити саме спеціалізований суд.
Частина справ інших судів перейде до нового, а це сприятиме розвантаженню судової системи та покращенню об’єктивності розгляду позовів. Зауважу, що такий суд має захищати не лише права кредиторів, а й споживачів фінансових послуг.
Утім, наразі маємо велику проблему щодо захисту прав кредиторів. Якщо ж частина справ від чинних судів відійде до нового спецсуду, створеного за найкращими міжнародними прикладами, то це покращить рівень захисту кредиторів і підвищить місце України у всіх світових рейтингах.
На моє переконання, банки зацікавлені у створенні такого дієвого механізму, який дозволить мати впевненість, що в разі неповернення кредиту банк буде гарантовано захищений від усіляких протиправних дій з використанням різних інструментів, які можуть знайти позичальники в чинному законодавстві.
Реформа банківської системи дає чітко зрозуміти, що кредити мають бути забезпечені ліквідною заставою. Позичальники повинні мати позитивну кредитну історію та зрозумілу бізнес-модель проєкту.
Завдяки такому механізму споживачі фінпослуг розумітимуть, що історія, яка була до 2014 року, не повториться, та позика буде повернута.
В іншому ж разі застава перейде до кредитора для погашення виданої позики. Споживачі фінансових послуг мають про це пам’ятати.
Андрій Дубас, президент Асоціації українських банків
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас