На що найбільше скаржаться підприємці в Україні (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що найбільше скаржаться підприємці в Україні (інфографіка)

Казна та Політика
647
У четвертому кварталі 2020 року підприємці скаржилися до Ради бізнес-омбудсмена (РБО) на 9% частіше, ніж в аналогічний період 2019 року. У жовтні-грудні 2020 року установа розглянула 451 скаргу підприємців на порушення держслужбовців.
Про це йшлося на пресзустрічі із бізнес-омбудсменом.
За даними РБО у звітному кварталі підприємці повернули та заощадили 267 млн грн. Загальний фінансовий ефект РБО для бізнесу з 2015 року становить 18,8 млрд грн.
ТОП найпопулярніших скарг серед бізнесу. Найчастіше компанії скаржилися на дії податкових (64%) та правоохоронних органів (12%), державних регуляторів (7%), митниці (4%) та місцевих органів влади (3%). Загалом ці питання склали 90% усіх звернень.
Серед найпоширеніших податкових проблем підприємців:
  • блокування податкових накладних (177 скарг), яке складається з трьох типів проблем: класичне зупинення реєстрації накладних (100 скарг), включення підприємців до переліків ризикових платників податків (29 скарг) та невиконання судових рішень щодо реєстрації накладних (48 скарг);
  • після того, як кількість податкових перевірок скоротилася у другому та третьому кварталах 2020 року (тоді ж був запроваджений мораторій) скарг щодо цього знову побільшало, особливо — після внесення до переліку дозволених видів перевірок підакцизних товарів;
  • дії правоохоронних органів (56) стали однією з причин зростання кількості скарг бізнесу у звітному кварталі. Зокрема, підприємці більше скаржилися на процесуальні зловживання Нацполіції та Служби безпеки України.
  • ще одним джерелом зростання скарг бізнесу стали дії державних регуляторів — кількість скарг таких звернень (31) зросла вполовину у порівнянні з III кв. 2020 року.
На що найбільше скаржаться підприємці в Україні (інфографіка)
Який бізнес подав більше скарг?
  • розподіл скарг за розміром бізнесу виглядав таким чином: малий та середній бізнес надіслав 76% скарг, великий бізнес — 24%;
  • за походженням капіталу: український бізнес 89% скарг, компанії з іноземними інвестиціями — 11%;
  • найбільша частка скаржників — з Києва (37%), Харківської (10%), Дніпропетровської (8%), Запорізької (5%), Одеської (5%) областей;
  • найчастіше зверталися представники роздрібної торгівлі (25%), сільського господарства (16%), виробництва (10%), нерухомості та будівництва (8%) та приватні підприємці (12%).
«Ми стурбовані зростанням кількості скарг з невиконання судових рішень державними органами. Якщо у 2018 році ми отримали 108 скарг з цього приводу, то у 2020 — вже 217. Проблема є фундаментальною, оскільки система правосуддя не буде працювати взагалі, якщо не будуть виконуватися рішення судів», — підкреслив бізнес-омбудсмен Марчін Свєнчіцький.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас