Бізнес не може заплатити в казну: закликає владу змінити оподаткування іноземців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес не може заплатити в казну: закликає владу змінити оподаткування іноземців

Казна та Політика
4834
Представники бізнес-спільноти звернулися до спікера парламенту Дмитра Разумкова і міністра фінансів Сергія Марченка з пропозицією врахувати зауваження до законопроекту №4184. Документ стосується оподаткування доходів нерезидентів, у тому числі фізосіб-підприємців, повідомили в Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА).
В об’єднанні зазначили, що це питання недостатньо врегульоване в податковому законодавстві.
Так, іноземні підприємці, які отримують доходи в Україні, платять податок на доходи фізосіб і військовий збір. Наприклад, якщо українська компанія замовляє консультативні послуги у нерезидента, то замовник виступає агентом і повинен утримати податки з оплати.
Крім того, вітчизняна компанія зобов’язана заповнити форму податкового розрахунку сум доходу, нарахованого на користь таких осіб, і сум утриманого з них податку, із зазначенням реєстраційного номера облікової картки.
При цьому іноземець повинен через законного представника подати в податкову оригінал документа, що посвідчує особу з відміткою про перетин кордону, щоб була можливість отримати реєстраційний номер.
Також ще потрібен засвідчений переклад документа українською мовою та його копія.
У профільній асоціації зазначають, що в умовах карантину іноземний бізнес обмежений у фізичному перетині кордону. Тому українські компанії не можуть сплатити податки з доходів від іноземних підприємців через відсутність податкової реєстрації. Тобто, не з власної вини український бізнес порушує податкове законодавство.
Тому ЄБА закликає Верховну Раду і Кабмін оновити податкове регулювання відповідно до нових реалій. Зокрема, слід скасувати необхідність отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків для нерезидентів, які при отриманні доходу з джерелом в Україні не перебувають на її території.
Бізнес пропонує здійснювати оподаткування таких доходів за принципом схеми для юридичних осіб – їх потрібно внести до переліку платників податку на прибуток до Податкового кодексу.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас