Марченко повідомив про реакцію МВФ на фіксовані ціни на газ в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марченко повідомив про реакцію МВФ на фіксовані ціни на газ в Україні

Казна та Політика
737
Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що в МВФ не були розлютовані через фіксацію ціни на газ в Україні – за його словами, представники Фонду висловили стурбованість, але «зараз це питання обговорюється».
Про це він сказав в інтерв’ю 24 каналу.
На питання, чи обговорювали з МВФ питання енергетики, щодо фіксації ціни на газ, міністр відповів:
«Ми це питання обговорювали, зокрема з прем’єр-міністром. Йдеться про формування певних умов, які нівелюють будь-яке регулювання ринку. Зараз обговорюється з МВФ формат, як не допустити цього в майбутньому і з іншого боку захистити громадян, які можуть через монопольні змови втрачати свої доходи».
«Розлючені (в МВФ — ред.) не були. Ми дійсно виконали зобов’язання влітку, ввели ринок природного газу. Але в процесі впровадження виявилася його недосконалість.
Є певна монополія, змова учасників ринку, який не дозволяє обирати споживачам найкращі з умов. Це проблемний ринок, що вимагає певних регуляції. Представники МВФ нормально сприйняли цю ситуацію. Так, вони висловили стурбованість, але зараз це питання обговорюється», — запевнив він.
На уточнююче запитання, чи вплине це на транш МВФ, Марченко відповів, що це «вплине на те, що це буде однією з умов при отриманні наступного траншу».
«Перед отриманням траншу ми повинні виконати низку умов. Однією з них буде врегулювання питань на ринку природного газу», — пояснив він.
На питання, чи може це означати, що Україна може отримати ці кошти не раніше квітня, поки не закінчиться опалювальний сезон, міністр відповів:
«Питання, коли ми отримаємо кошти, на цьому етапі не стоїть критично, оскільки кошти ми повинні були отримати в серпні, потім у грудні, досі йде дискусія. У 2020 році було створено багато проблем у відносинах з МВФ, зокрема рішення КСУ. Зараз ми поступово вирішуємо ці питання. У нас є ще довірливі партнерські відносини, у нас принципово мати діалог і рухатися в напрямку отримання траншів і перегляду програми».
«Вони (представники МВФ — ред.) вважають за необхідне, щоб ми відновили справедливі правила роботи для НАЗК, НАБУ і Вищої ради правосуддя. Це одні з ключових умов, які зараз обговорюються», — відповів Марченко на питання щодо конституційної кризи.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас