Що робити якщо забув пінкод від кредитної картки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити якщо забув пінкод від кредитної картки

Особисті фінанси
62
PIN-код – це єдиний захист банківської картки клієнта від використання нею третіми особами. У разі втрати картки або її крадіжки, зловмисник не може нею скористатися, якщо не знає ПІН-коду. Однак, він може здійснювати покупки в магазинах, оснащеними терміналами, якщо сума покупки не перевищує певного встановленого значення, вводити ПІН-код не потрібно. Тому, при втраті або крадіжці картки її власник повинен негайно зателефонувати в банк і заблокувати загублену картку.
При отриманні банківської карти клієнт отримує або конверт, з картою і ПІН-кодом, або ПІН-код приходить СМС-повідомленням на телефон клієнта. ПІН-код являє собою 4 цифри, які необхідно запам’ятати. ПІН-код потрібно при здійсненні різних фінансових операцій по карті (зняття грошей, грошовий переказ та ін.). Співробітники банку рекомендують запам’ятати ПІН-код і зберігати його окремо з картою. Іноді трапляються ситуації, коли клієнт з тих чи інших причин втрачає ПІН-код і забуває його. В такому випадку, він не може в повній мірі користуватися своєю банківською карткою.
Що трапиться, якщо забув ПІН-код
Треба розуміти, що втрата ПІН-коду ніяк не впливає на безпеку грошей, які знаходяться на карті клієнта, якщо сама картка не загублена. Якщо клієнт забув ПІН-код, у нього буде всього 3 спроби для введення в банкоматі. У тому випадку, якщо після третьої спроби буде введений неправильний ПІН-код, карта клієнта буде вилучена банкоматом і заблокована. Клієнт повинен буде звернутися в найближче відділення банку, пояснити ситуацію, написати заяву. Банк, швидше за все, розгляне заяву клієнта і перевипустить карту, всі засоби, які перебували на карті, будуть зараховані на нову карту.
Перевипуск ПІН-коду
Деякі банки дозволяють перевипустити ПІН-код без перевипуску самої банківської карти. Чи існує така можливість, необхідно уточнити у співробітників банку. Наприклад, у ПриватБанку можна відправити СМС-повідомлення PIN + AAAA на короткий номер 10060 з номера телефону, який був прив’язаний до аккаунту клієнта. У відповідь прийде СМС-повідомлення з новим ПІН-кодом, який можна використовувати замість старого. При цьому, старий ПІН-код буде автоматично анульовано. З одного боку, це дуже зручно, і заощаджує масу часу при втраті ПІН-коду. Але, з іншого боку, це накладає додаткову відповідальність на клієнта, який повинен піклуватися про збереження своєї карти і свого телефону. У тому випадку, якщо телефон і карта опиняться в руках шахрая, він може без проблем здійснити зміну ПІН-коду, і скористатися грошима, які перебувають на мапі клієнта.
Перевипустити таким чином ПІН-код у ПриватБанку можна не для всіх карт. Це можна зробити власникам наступних карт:
Для зарплатних, пенсійних, соціальних карт
Для банківських карт Юніор
Для банківських карт Голд (без чипа)
Для банківських карт Універсальна (без чипа)
Як змінити ПІН-код
Після того, як клієнт отримав ПІН-код, він може його змінити на більш зручний для нього. Як правило, це робиться за допомогою банкомату.
Необхідно помістити карту в картоприймач банкомату.
Ввести діючий ПІН-код
Зайти в меню Додаткові послуги
Вибрати опцію Змінити ПІН-код
Вказати новий ПІН-код
За матеріалами: CCloan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас