Деяким пенсіонерам виплати хочуть підвищити до 30 тисяч — законопроект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Деяким пенсіонерам виплати хочуть підвищити до 30 тисяч — законопроект

Казна та Політика
5889
В Україні пенсії для чорнобильців можуть підвищити з максимальних 17 690 до 30 000 грн.
Відповідні нововведення передбачені законопроектом №4555.
Пенсію підвищать учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, стосовно яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з катастрофою. А також громадянам, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій, внаслідок чого отримали інвалідність.
Як повідомляє прес-служба Верховної Ради України, комітет з питань екологічної політики документ підтримав і рекомендував прийняти його на засіданні парламенту.
Зараз максимальний розмір пенсії для чорнобильців становить 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних (17 690 грн). Водночас згідно із законом їх виплата повинна становити 5 розмірів мінімальної зарплати (тобто 30 тис. грн). Конституційний суд виніс вердикт, що таке обмеження незаконне. Тепер же влада хоче збільшити пенсії чорнобильцям.
Ініціатори законопроекту: Денис Шмигаль (глава Кабміну), Галина Третьякова (голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів), Олена Бондаренко (Комітет з питань екологічної політики та природокористування), Андрій Герус (Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг) та ін.

Довідка Finance.ua:

  • У ПФУ порадили підприємцям самостійно перевіряти зарахування до страхового стажу. На відміну від найманих працівників, за яких платить внески і звітує роботодавець, підприємцям доводиться самостійно піклуватися про те, щоб періоди їхньої діяльності зарахували в страховий стаж, необхідний при нарахуванні пенсії.
  • З 1 січня розмір мінімальної пенсії за віком для непрацюючих осіб зріса з 2,1 тисячі гривень до 2,4 тисячі гривень завдяки підвищенню «мінімалки» до 6 тисяч гривень.

Як перевірити свій страховий стаж

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас