Януковичу оголосили підозру за підписання "Харківських угод" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Януковичу оголосили підозру за підписання "Харківських угод"

Казна та Політика
281
Українські правоохоронці повідомили про підозру екс-президенту України Віктору Януковичу в державній зраді. Як стверджують слідчі, він у 2010 році надав допомогу Росії в проведенні підривної діяльності проти України.
Про це повідомляє Офіс генпрокурора.
Йдеться про так звані Харківські угоди між тоді ще президентом Росії Дмитром Медведєвим і главою української держави Віктором Януковичем. Документом під приводом отримання знижки на природний газ було подовженло на 25 років термін перебування російського флоту в Криму.
Правоохоронці вказують, що насправді документ не надав цієї знижки. Перед підписанням документів ціну для України підвищили вдвічі.
«Станом на кінець 2008 року ціна газу за 1 тисячу кубічних метрів для України становила 179,5 долара США, тоді як на кінець 2010 року — 352,33 долара США. Крім цього саме зниження визнавалося зобов’язаннями України по державному боргу перед РФ, які погашаються», — йдеться в повідомленні ОГП.
За версією слідства, Росія спочатку штучно створювала і накопичувала борг України за постачання газу, а потім в його погашення, зокрема шляхом нібито надання знижки, безкоштовно розмістила свій флот в Криму.
«В результаті підписаних екс-президентом так званих „Харківських угод“ було збільшено особовий склад військ і чисельність військової техніки Збройних Сил Р Ф на території України замість підготовки до їх зменшення та виведення з території України», — констатують правоохоронці.
В Офісі генпрокурора нагадали, що саме військові з російського флоту брали безпосередню участь в окупації Росією Криму в 2014 році.
Угода Януковича-Медведєва була підписана 21 квітня 2010 року. Згідно з документом, термін перебування Чорноморського флоту РФ в Севастополі подовжено з 2017 до 2042 року з автоматичним подовженням на 5 років, якщо якась сторона не висловить заперечення, і було встановлено ​​орендну плату.
Як зазначено в самій угоді, термін перебування флоту збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.
Була ратифікована Радою Держдуми 27 квітня 2010 року.
В Україні домовленості викликали обурення опозиції, екологів, місцевих рад та суспільства в цілому. Більшість аналітиків розцінили її як таку, що суперечить Конституції України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас