Михайло Федоров: ціни на золото. Буде тільки дорожчати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Михайло Федоров: ціни на золото. Буде тільки дорожчати?

Банківські метали
2253
Ціна на золото торік перевищила психологічно важливу позначку 2 тис. доларів за унцію. Але наразі ціна відкотилася приблизно на 200 доларів. І в зв’язку з цим, багато людей задаються питанням — чи буде надалі зростати ціна на золото? Якщо так, то через які чинники і коли? Спробуємо подумати разом у цій колонці.
Смію припустити, що зростання ціни на золото на світових біржах продовжиться і далі, і протягом трьох років ціна може досягти позначки 2600−2700 доларів за унцію.
Річ у тім, що головною причиною нинішнього зростання ціни на золото зовсім не є те, що ФРС США та інші Центробанки друкують гроші, цей фактор є лише каталізатором зростання. Для порівняння можна згадати період з 2011 по 2019 рік, коли гроші так само друкувалися, але ціна на золото не зростала. Детальніше про динаміку золота в минулому можна подивитися на Youtube
Якщо поглянути на графік динаміки ціни на золото, то можна побачити, що остання хвиля зростання почалася навесні 2019 року, задовго до пандемії.
Михайло Федоров: ціни на золото. Буде тільки дорожчати?
Причиною цього стало те, що 29 березня 2019 року, за нормативами угоди Базель III, фізичне золото в капіталі банків стало вважатися активом першого рівня, прирівняного до грошей.
Довідка: Базель III — документ Базельського комітету з банківського нагляду, що містить методичні рекомендації в сфері банківського регулювання і затверджений в 2010—2011 рр.
Раніше золото належало до третьої категорії поряд з такими активами як нафта, мідь та інші сировинні активи. А це в свою чергу означало, що в капіталі банків, при так званих стрес-тестах золото враховувалося з дисконтом 50%. Тобто якщо банк мав золота на 1 млн доларів, то воно враховувалося як 500 тисяч доларів.
Для банків такий стан речей робиво золото поганим активом, який було невигідно тримати, оскільки такий актив псував баланс банку.
Але з 29 березня 2019 року цей фактор було усунуто, і з міжнародних банківських нормативів, можна сказати, що золото отримало статус «грошей». І стало враховуватися без всяких дисконтів. З цього моменту золото і стало зростати.
Вищезгаданий фактор є підставою не просто для зростання золота, а є основою для зародження великої хвилі зростання в котируваннях золота. І якщо судити про актив з позиції великих хвиль, то з рівня 1300 доларів, де ціна була навесні 2019 року, тепер ціна повинна піти до рівня 2600−2700 доларів. Саме цей рівень вказує нам поточний великий тренд зростання, який можна побачити на графіку.
У будь-якій великій хвилі є і малі хвилі. Довгострокове зростання, що обчислюється роками, матиме відкати. Зараз, коли ціна на золото відкотилася від своїх максимумів на 200 доларів, ми і бачимо такий відкат.
На прикладному рівні, одним із приводів відкату стала фіксація прибутку тими інвесторами, які вирішили закрити раніше відкриті позиції через досягнення ціною психологічно важливого рівня 2 тис. доларів за унцію.
Так само важливим фактором стало те, що з появою вакцин інвестори почали сподіватися на якнайшвидше відновлення світової економіки, і тому виходили з золота як захисного активу. Плюс в розвинених країнах поки ще не було помічено значного зростання інфляції.
Всі ці фактори не змінюють загальний зростаючий тренд в котируваннях ціни на золото.
Однак на прикладному рівні, для зростання все-таки потрібен привід. І таким приводом, як я вважаю, в майбутньому стане зростання інфляції в розвинених країнах. В першу чергу в США.
А інфляція в країнах Заходу все ж буде наростати, з огляду на те, що фінансова влада світу влила в економіку величезну кількість грошей. Чому ж цього поки що не відбувається? Поки в світі бушує коронакриза, споживча активність людей низька. І хоч грошей і багато, вони багато в чому поки що просто лежать «мертвим вантажем» в нормі накопичень.
Але ніщо не вічне і коронакриза колись закінчиться, а разом з цим і споживча активність людей почне рости. Разом з цим в рух прийдуть і гроші, розганяючи при цьому інфляцію. Золото продовжить зростання.
За моїм припущенням, повноцінна активізація в світовій економіці почнеться з літа. Тому що в теплу і сонячну погоду COVID-19 буде менше поширюватися.
Але в порівнянні з минулим літом, в суспільстві вже буде сильніший колективний імунітет, триватиме вакцинація.
А наступної осені, незважаючи на страх нової хвилі, вірус вже не буде настільки сильним, і не зможе чинити сильного негативного впливу на економіку. Тому зростанню споживчої активності людей вже ніщо не буде заважати, так само як і зростанню інфляції.
Михайло Федоров, аналітик
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас