В Мінсоцполітики пояснили, чи отримають пенсії українські заробітчани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Мінсоцполітики пояснили, чи отримають пенсії українські заробітчани

Особисті фінанси
9055
Радник міністра соціальної політики України Микола Шамбір розповів, чи мають можливість українські заробітчани отримати пенсії, якщо вони працювали в інших країнах.
Пояснення можновладця транслювалося в ефірі телеканалу «UA: Суспільне».
За його словами, українські трудові мігранти можуть сподіватися на отримання пенсійних виплат за свою закордонну роботу. Справа лише в тому, працюють вони легально чи ні. У другому випадку пенсійні фонди інших країн не можуть виплачувати жодних коштів за працю українців.
Як пояснив Шамбір, є два типи угод, за якими особам може нараховуватися пенсія — територіальна і пропорційна. Для заробітчан, які легально оформлені за кордоном, кращим варіантом є пропорційна угода.
«При пропорційному принципі жодна країна не робить міждержавних перерахунків. Гроші виплачуються конкретно людині за те, що вона зробила в цій країні. Оце основний принцип», — наголосив радник міністра.
Також Микола Шамбір акцентував увагу на головних засадах можливості отримання пенсій за роботу за кордоном.
«Якщо є легальна зайнятість, якщо є легальні відрахування до пенсійних відповідних фондів, то буде і пенсія», — пояснив чиновник.
Найяскравішими прикладами країн, які співпрацюють щодо пенсійного забезпечення із Україною, є Польща та Великобританія. При чому із Польщею у нашої держави підписана відповідна угода, що гарантує нарахування грошової винагороди при виході на заслужений відпочинок і при поверненні українця на батьківщину. «Навіть якщо (в Польщі. — Ред.) пропрацювали менше п’яти років, це враховується до стажу», — зазначив Шамбір.

Накопичити на пенсію. Як працюють НПФ і чи варто в них вкладати? 👛

Із Великобританією, на жаль, Україна угоди не уклала, утім, наші громадяни можуть отримувати так звані «пенсії із Європи» — за умови постійного проживання в цій країні та, відповідно, працевлаштування. Тільки при поверненні до України їхня робота за кордоном не враховуватиметься при пенсійних виплатах.
Відповідаючи на запитання про кількість пенсіонерів, які вже сьогодні отримують виплати за свою працю в інших державах, Шамбір конкретної цифри не назвав.
«Це кілька десятків тисяч (осіб. — Ред.)», — повідомив можновладець. Також Шамбір додав, що Україна, в свою чергу, також перераховує певну кількість грошей в інші країни на оплату пенсій іноземним громадянам, які працюють у нас.

Довідка Finance.ua:

  • У 2003 році було визнано, що в Україні має запрацювати трирівнена пенсійна система. Однак наразі ми маємо лише солідарний та накопичувальний добровільний рівень. При цьому останнім охоплені менше 1 мільйона українців.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас