Законопроект про підтримку «Енергоатому» передбачає додатковий випуск ОВДП на 7,3 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законопроект про підтримку «Енергоатому» передбачає додатковий випуск ОВДП на 7,3 млрд грн

Казна та Політика
220
Законопроект № 4624 про підтримку ДП «НАЕК «Енергоатом», текст якого оприлюднено на сайті Верховної Ради, передбачає додатковий випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на 7,3 млрд грн з метою погашення критичної заборгованості атомників.
Ініціаторами документа є народні депутати Юрій Камельчук, Ганна Скороход, Олексій Кучеренко, Олексій Гончаренко і Людмила Буймистер, а також кілька профільних парламентських комітетів, включаючи комітет з питань енергетики і ЖКГ на чолі з Андрієм Герусом.
«На сьогодні критична для забезпечення сталого функціонування ядерних об’єктів ДП» НАЕК «Енергоатом» заборгованість за поставки товарно-матеріальних цінностей для комплектації, ремонту та виконання програми підвищення ядерної безпеки на всіх АЕС, заборгованість за поставки палива, збагаченого уранового продукту, ТВЕЛ, вивезення відпрацьованого ядерного палива становить близько 7,3 млрд грн. З урахуванням перерахованого, держава повинна надати необхідну фінансову підтримку ключовому державного енергетичного підприємству — ДП «НАЕК „Енергоатом“ в розмірі 7,3 млрд грн», — вказано в пояснювальній записці до проекту закону.
З цією метою законопроект № 4624 передбачає внесення змін до державного бюджету України на 2021 рік в частині збільшення видатків спеціального фонду держбюджету України на 7,3 млрд грн — до 143,595 млрд грн.
Документ надає право Міністерству фінансів здійснювати за рішенням Кабміну додаткові випуски ОВДП, понад установлений законом про держбюджет України на 2021 рік обсяг, з подальшим перерахуванням коштів до спеціального фонду держбюджету для фінансування «Енергоатому».
Наразі загальна дебіторська заборгованість ДП «НАЕК «Енергоатом» за відпущену електроенергію перевищує 24 млрд грн, з яких 11,6 млрд грн — заборгованість ДП «Енергоринок» перед компанією станом на 1 липня 2019 року, 8,7 млрд грн — борг ДП «Гарантований покупець» за атомну е/е за 2020 рік і ще 3,7 млрд грн — борг НЕК «Укренерго» за 2020 рік.
Згідно з експертними оцінками, в першому кварталі 2021 року дефіцит коштів «Енергоатому» може збільшитися ще на 7,3 млрд грн у зв’язку з фінансовою неспроможністю ДП «Гарантований покупець» оплачувати атомну електроенергію для потреб населення по 15 коп/кВт-год.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас