Компанія JCB розробила машину для швидкого ремонту ямок (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанія JCB розробила машину для швидкого ремонту ямок (відео)

Технології&Авто
1108
63,6% вживаних легковиків у 2021 році була придбані у країнах Європейського Союзу. Проте якщо розділити цю статистику на конкретні країни, картина імпорту стає більш чіткою. Аналітики Інституту досліджень авторинку проаналізували офіційну статистику Державної митної статистики та визначили ТОП-10 найпопулярніших країн, звідки українці привозили авто з пробігом у 2021 році.
Звідки українці найбільше привозять вживані легковики?
Найбільше протягом січня-жовтня 2021 року в Україну імпортували вживані легковики із США. За 10 місяців цього року українці придбали 135 тисяч машин з пробігом, що були експортовані з Америки. У більшості випадків — це автомобілі зі страхових аукціонів, після ДТП чи інших пошкоджень.
На другому місці — Польща. У 19% випадків вживані авто експортували саме звідти. Загалом з початку року звідти привезли 94 тисячі машин. Варто зауважити, що сюди потрапили дві категорії автомобілів. Перша — це колишні так звані «єврономери», тобто авто іноземної реєстрації, ввезені в Україну без розмитнення, період легалізації котрих тривав із червня по листопад. Значна їх кількість була зареєстрована у Польщі, тому вони потрапили до цієї статистики. Друга категорія — вживані автомобілі з Європи, котрі ввозили по офіційній процедурі імпорту. Часто в таких випадках автомобілі були «свіжопригнаними» у Польщу для перепродажу з інших країн ЄС, без пробігу польськими дорогами, проте формально договір купівлі-продажу укладався на території цієї країни, що і відображено в митній статистиці.
Компанія JCB розробила машину для швидкого ремонту ямок (відео)
Третє місце посідають авто, придбані у Німеччині, країні з найбільш розвинутою автомобільною промисловістю та відповідно найбільшим автомобільним ринком в ЄС. За 10 місяців 2021 року звідти привезли 12,4% від загальної кількості автомобілів — 61 тисячу. Машини з цієї країни чи не найбільше цінуються серед любителів «не битих — не мальованих» європейських автомобілів.
На четвертому місці — машини, експортовані з Литви (11,4%, 56 тис. шт.). Четверте місце у рейтингу ця країна посіла завдяки все тим же «єврономерам», які українці полюбляли реєструвати і в цій країні. Різке зростання частки цієї країни в структурі імпорту протягом пільгового періоду «легалізації» авто іноземної реєстрації — яскраве цьому підтвердження. У інших випадках автомобілі у Литві купують українці, для яких складно зробити це у країнах Європи. Литва — своєрідний транзитний «хаб», куди звозять автомобілі з цілої Європи, готують до продажу та перепродують у країни Східної Європи та близького Сходу.
П’яте місце зайняла Естонія (4,1%, 20 тис. шт.). Частина із цих машин — знову ж, колишні «єврономери». Інша частина — автомобілі, придбані на більш розвинених ринках Європейського Союзу, та перепродані естонськими компаніями українцям.
Вживані авто з Південної Кореї зайняли шосте місце. Таких ввезли майже 12 тисяч протягом січня-жовтня 2021 року (2,4% від загальної кількості). Придбані ці машини у більшості випадків на місцевих аукціонах. Часто — після роботи в службах таксі. Проте вигідна ціна у поєднанні з комплектаціями, яких немає у країнах ЄС, дозволила потрапити вживаним авто з Південної Кореї в топ-10. Якщо ви бачите на дорозі помаранчевий Hyundai Sonata із газовим двигуном — це класичний представник «корейського» сегменту автоімпорту.
Наступні три країни — Чехія (2,3%), Словаччина (1,9%) та Угорщина (1,7%) потрапили у статистику також лише завдяки компаніям, що перепродують вживані автомобілі з інших країн Європейського Союзу. У інших випадках місцеві авторинки не є привабливими для українців.
Замикає топ-10 ще один транспортний «хаб» — Грузія. Звідти в Україну експортували 8,3 тис. вживаних авто (1,7%). Абсолютна більшість із них — це реекспорт. Простими словами — ввезені з інших країн машини, що проходять повний цикл передпродажної підготовки, включно з ремонтом та оформленням усіх необхідних документів.
Компанія JCB розробила машину для швидкого ремонту ямок (відео)
Динаміка за рік. Із найбільших змін, що відбулися у 2021 році, експерти виділяють такі:
  • зросла частка автомобілів, експортованих з Польщі. За підсумками жовтня 2021 року ця країна взагалі вийшла на 1 місце рейтингу із часткою розміром 25,8%. У січні 2021 цей показник був на рівні 12,4%. Зростання може бути у тому числі наслідком періоду пільгової легалізації так званих «єврономерів»;
  • скоротилася частка автомобілів із США. На початку року вона знаходилася на рівні майже 40%, у жовтні — 16%. Це може бути наслідком світової кризи автомобільної промисловості, дефіциту нових та вживаних авто, а також здорожчання та збільшенням часу доставки;
  • зросла частка авто з Литви — із 6% на початку року до майже 14% у жовтні. Причина — все ті ж «єврономери»;
  • помітне певне зростання експорту автомобілів із Чехії — із частки 1,5% у січні до 3,3% у жовтні. А також — Словаччини та Угорщини (із 1,6% до 2,8% та із 1,6% до 2,4% відповідно);
  • зменшилася частка автомобілів із Південної Кореї — із 3,8% у січні до 1,3% у жовтні;
  • частки вживаних автівок, експортованих з Німеччини, коливалися протягом року в межах 11−14%, проте в жовтні, як і у січні, зупинилися на позначці 11%;
  • частка авто з Грузії коливалася всі 10 місяців в межах 1,5−2% від загальної кількості.
Часто за кермом? Економте свій час і гроші – вибирайте і замовляйте для себе спеціальну картку для водіїв прямо на Finance.ua.

Кредитні картки для водіїв 🚗

За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас