Чеки з платіжних терміналів пропонують зробити електронними (законопроєкт) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чеки з платіжних терміналів пропонують зробити електронними (законопроєкт)

Особисті фінанси
887
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонують забезпечувати споживачів при розрахунках інформацією з електронних розрахункових документів. Йдеться про проєкт закону №4616.
Навіщо це: офіційно касові чеки визнані такими, які не підлягають переробці, та потрапляють на полігони твердих побутових відходів. Крім того, дослідження вчених-хіміків довели, що звичний усім касовий чек в магазині є джерелом чималої шкоди для нашого здоров’я через Бісфенол А, що входить до складу паперу, на якому він друкується.
Тож постає питання законодавчого врегулювання можливості забезпечення споживачів (платників) при розрахунках інформацією з електронних розрахункових документів та поступової відмови від використання паперових касових чеків.
Мета законопроекту: створити законодавчу базу, аби забезпечити споживачів при розрахунках інформацією з електронних розрахункових документів замість використання шкідливих паперових касових чеків. Також треба забезпечити можливість отримання гарантійних документів в електронному вигляді, не порушуючи при цьому прав споживачів щодо гарантійних зобов’язань продавця та щодо захисту персональних даних.
Зокрема, шляхом отримання споживачем від банку-емітента електронного платіжного засобу, яким проведений розрахунок, електронного розрахункового документу встановленої форми та/або доступу до такого електронного розрахункового документа.
Що для цього пропонують зробити:
  • зобов’язати фінансові установи повідомляти клієнтів у письмовій або електронній формі про використання при наданні фінансової послуги персональних даних відповідно до законодавства про захист персональних даних;
  • надати право банку-емітенту платіжного засобу, яким проводиться розрахунок, при проведенні розрахунку із застосуванням електронного платіжного засобу отримувати від фіскального серверу контролюючого органу електронний розрахунковий документ для забезпечення надання такого електронного розрахункового документа та/або доступу до такого електронного розрахункового документа платнику платіжної операції;
  • забезпечити можливість надання технічного паспорта або будь-якого іншого документа, що його замінює, споживачу із зазначенням в них гарантійного строку в електронній формі.
Варто зазначити, що електронні розрахункові документи та/або доступ до них забороняється надавати будь-яким іншим особам.
Банк-емітент електронного платіжного засобу, яким проведений розрахунок, надаватиме платнику платіжної операції електронний розрахунковий документ встановленої форми та/або доступ до електронного розрахункового документа встановленої форми безкоштовно.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас