Немає жодної помилки: в «Київтеплоенерго» прокоментували ситуацію з платіжками на 10 тис. грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Немає жодної помилки: в «Київтеплоенерго» прокоментували ситуацію з платіжками на 10 тис. грн

Особисті фінанси
2415
Комунальне підприємство “Київтеплоенерго” пояснило, чому деякі кияни отримали рахунки за опалення на десятки тисяч гривень.
“Після отримання платіжок за опалення в грудні в соцмережах з’явилося кілька прикладів платіжок з аномально високими нарахуваннями. Водночас середньозважена вартість опалення 1 кв. м. у будинках з лічильниками становила 32,74 грн. при незмінному тарифі”, – зазначили в “Київтеплоенерго”.
У “Київтеплоенерго” зазначили, що аномальні рахунки стосувалися тільки жителів новобудов, де частина квартир оснащена індивідуальними приладами обліку, а частина — ні.
Власники квартир з індивідуальними лічильниками платять за спожите тепло згідно з показаннями лічильників і додатково розрахунковий обсяг за опалення місць загального користування (МОП).
Ті мешканці, які не мають індивідуальних лічильників, платять за іншою методикою. Вона передбачає нарахування на основі різниці між показаннями загальнобудинкового приладу, витрат на опалення МОП і сумарних показань всіх індивідуальних лічильників пропорційно опалювальній площі квартири. І саме тому час від часу з’являються платіжки-«аномалії».
Так, наприклад, в будинку № 31 на вулиці Ахматової рівень оснащення індивідуальними лічильниками становить майже 90%. Тому різниця між показаннями загальнобудинкового лічильника і сумарними показаннями всіх індивідуальних нараховується квартирам без лічильників. Тому одна з квартир без лічильника, з опалювальною площею 98,6 кв.м, отримала платіжку розміром 12 тис. грн, а на Драгоманова, 31б, квартира з опалювальною площею 102 кв. м — майже 11 тис. грн. Власне, в цьому випадку страждає весь будинок, тому що ця квартира — системний боржник.
Поки ця колізія не врегульована законодавчо, найнадійніший спосіб уникнути подібної ситуації для жителів будинків, де у сусідів встановлені індивідуальні лічильники — теж встановити індивідуальний лічильник.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас