Попит на іпотеку був рекордно високим два квартали поспіль – НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на іпотеку був рекордно високим два квартали поспіль – НБУ

Кредит&Депозит
705
За три останні роки суттєво пом’якшились стандарти іпотечного кредитування.
Про це свідчать результати «Опитування про умови банківського кредитування» за ІV квартал 2020 року, проведеного Національним банком України.
«Учасники опитування підтвердили зростання попиту на іпотеку, що був рекордно високим два квартали поспіль. Вперше з 2017 року відбулося суттєве пом’якшення стандартів іпотечного кредитування. Цьому сприяли позитивні очікування на ринку нерухомості та зниження вартості ресурсів переважно у великих банків», — ідеться в результатах опитування.
Респонденти відзначили суттєві покращення умов схвалення кредитних заявок, зокрема зменшення ставок та LTV (співвідношення кредиту і вартості житла).
«Водночас рівень схвалення заявок на іпотеку не змінився. Загалом понад 90% фінустанов оцінили боргове навантаження позичальників як середнє. Рівень закредитованості корпоративних клієнтів не змінився, домогосподарств — незначно зменшився, переважно за оцінкою великих банків. У ІV кварталі 2020 року учасники опитування поліпшили оцінки всіх ризиків, за виключенням операційного, який несуттєво зріс, в основному у великих банків», — додають у Нацбанку.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог

Опитування проводилося із 17 грудня 2020 року до 11 січня 2021 року серед кредитних менеджерів 24 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 91%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.

Довідка Finance.ua:

  • Цього року банки планують видати в півтора рази більше іпотечних кредитів, ніж у 2020.
  • За словами першої заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової, все більша кількість фінансових установ починає цікавитися видачею кредитів на купівлю житла. З огляду на такий настрій банків, у Національному банку вважають, що цього року кількість наданих іпотечних кредитів виросте у порівнянні з минулим роком на 50%, якщо для цього будуть сприятливі умови.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас