Київська квартира отримала квитанцію за тепло на 17 тис. грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київська квартира отримала квитанцію за тепло на 17 тис. грн

Особисті фінанси
1766
Після отримання платіжок за грудневе опалення в соцмережах з’явилося кілька прикладів квитанцій з воістину аномально високими нарахуваннями. Як кажуть у Київтеплоенерго, всі вони стосуються лише мешканців новобудов, де частина квартир оснащена індивідуальними приладами обліку, а частина — ні.
На отримання таких захмарних платіжок за тепло є дві причини.
Перша – в тому, що в будинках, де мешкають такі клієнти, всі квартири обладнані індивідуальними лічильниками. Якщо в багатоповерхівці передбачена можливість їх встановлення, то мешканці з приладами обліку платять за тепло за показаннями лічильників і додатково — розрахунковий обсяг за опалення місць загального користування (МЗК).
Власники ж квартир без індивідуальних лічильників — за методикою, затвердженою постановою Кабміну в липні 2005 року. І поки ця колізія законодавчо не врегульована, найнадійніший спосіб уникнути подібної ситуації для мешканців будинків, де у сусідів встановлені індивідуальні лічильники — провести таке ж встановлення.
«Вона (методика, — ред.) передбачає нарахування на основі різниці між показниками загальнобудинкового приладу, витрат на опалення МЗК і сумарних показань всіх індивідуальних лічильників пропорційно опалювальної площі квартири. І саме тому час від часу з’являються платіжки-«аномалії», — кажуть у Київтеплоенерго.
Друга причина полягає в тому, що клієнт міг системно не передавати показники лічильників. У нього в платіжках будуть перші два місяці відображатися дані про повне загальне середнє споживання, а починаючи з 3-го місяця — за даними будинкового лічильника. І на етапі перевірки показників може виявитися, що фактично спожите квартирою тепло перевищувало обсяги, нараховані компанією.
«Як приклад, в одному з будинків на вулиці Кудряшова власник квартири з опалювальною площею 140 кв. м більше року не передавав показники індивідуального лічильника тепла. Тому оплата нараховувалась за показниками загальнобудинкового лічильника. В результаті платіжка за тепло в грудні склала 17 тис. грн», — йдеться в повідомленні.
Українці почали цього місяця отримувати нові платіжки за опалення, які їм нарахували за грудень. У багатьох споживачів вони викликають серйозні питання, якими вони діляться на сторінці Комунального концерну «Центр комунального сервісу».
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас