Міжбанк: на ринок вплинуть спекулятивні спроби розгойдати курс і дії НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: на ринок вплинуть спекулятивні спроби розгойдати курс і дії НБУ

Валюта
488
Ця п’ятниця на валютному ринку пройде під впливом трьох основних чинників:
1). Завершення тижня. Традиційно перед вихідними активність бізнесу знизиться, що скоротить статистику торгів. За розрахунками Finance.ua, обсяг операцій 22 січня складе $ 160−190 млн при здійсненні до 420−480 угод.
2). Остаточна реакція ринку на збереження Нацбанком облікової ставки на рівні 6% річних. Учасники міжбанку і аналітики закладали саме це рішення регулятора в свої прогнози та розрахунки. Тому великого додаткового впливу на настрої валютного та ресурсного ринків воно не зробить. Але в поєднанні з тим, що частина гривневих ресурсів від мільярдних погашень ОВДП, що відбулися цього тижня, все ж пішла на валютний ринок — це позначиться на загальному курсоутворенні сьогодні. Тобто з різних мотивів, але деякі нерезиденти та місцеві інвестори все ж внесуть корективи в свої плани по операціях на валютному і ресурсних ринках, що й позначиться на курсовому тренді п’ятниці. В цілому, результати останнього аукціону з розміщення ОВДП від 19 січня і подальші дії інвесторів роюлять позитивний вплив на валютний ринок. Нерезиденти продовжують вкладатися в наші облігації і це підстрахує гривню найближчим часом.
3). Спекулятивні спроби розгойдати курс і дії НБУ. За останні дні спекулянти поступово піднімали котирування долара на міжбанку при невтручанні регулятора і підіграванні в такому «розігріві» курсу частиною великих продавців-експортерів. Вони не поспішають продавати валютну виручку на очікуваннях швидкого заходу на їхні рахунки відшкодувань ПДВ. Хоча ці суми будуть меншими за звичайні обсяги через низьку активність бізнесу в період локдауну, новорічних і різдвяних свят — це все ж приплив додаткової гривні компаніям на рахунки. Це грає проти нацвалюти і на цих очікуваннях і такій поведінці експортерів спекулянти і намагаються по максимуму заробити.
Якщо особливих стрибків курсу сьогодні не буде, ми не побачимо Нацбанк на міжбанку. Але якщо курс піде вище рівнів в 28,30−28,35 гривень, швидше за все серед продавців «засвітиться» або сам регулятор, або його «помічник» Укргазбанк.
Загальний настрій ринку поки досить позитивний для гривні і особливого зльоту котирувань навіть при «іграх» спекулянтів ми сьогодні не очікуємо.
Котирування міжбанку, за нашим прогнозом 22 січня будуть в межах: долар — коридор 28,10 — 28,35 грн, євро — коридор 33,95 — 34,40 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах:
  • Долар: коридор купівель і продажів 28,05 — 28,40 грн при спреді в більшості обмінників фінкомпаній від 15 до 20 коп, а в касах банків — до 25−30 коп.
  • Євро: в банках коридор 33,85 — 34,50 грн при спреді до 25- 30 коп, а в обмінниках фінкомпаній — в межах коридору 34,05 — 34,35 грн при спреді до 20−25 коп.
Курс долара на Міжбанку — графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США — 28,26 / 28,28
євро — 34,33 / 34,35
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас