В НБУ назвали терміни відновлення економіки України після коронавірусу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали терміни відновлення економіки України після коронавірусу

Казна та Політика
577
Падіння економіки в 2020 році було значно меншим, ніж очікувалося, а в 2021 і в наступні роки вона буде зростати на рівні близько 4%.
Про це йдеться в матеріалах Національного банку України.
Згідно з документом, в 2020 році темп зниження реального ВВП, за оцінками регулятора, склав 4,4%, що менше, ніж очікувалося в попередньому прогнозі (6%).
«Економіка України досить швидко відновлювалася в другому півріччі. Після проходження жорсткої фази карантину падіння ВВП сповільнилося до 3,5% в річному вираженні в III кварталі, цей тренд зберігся і в IV кварталі. Посилення карантину в листопаді мало незначний вплив на ділову активність», — сказано в документі.
Зазначається, що швидке відновлення економіки зумовлене насамперед зростанням внутрішнього споживання. Збільшення доходів і видатків бюджету підтримує споживання на високому рівні. Так, роздрібна торгівля в IV кварталі продовжувала стрімко зростати. Нарощення поточних видатків бюджету на інфраструктуру, перш за все, на дорожні ремонти, а також охорону здоров’я, поліпшило динаміку ВВП. При цьому інвестиційна активність бізнесу залишалася низькою.
За прогнозом НБУ, в 2021 році економіка майже надолужить втрати від коронакризи — ВВП України зросте на 4,2% і продовжить зростати стрімкими темпами — близько 4% в 2022-2023 роках.
«Головною рушійною силою буде залишатися стійкий внутрішній попит, зумовлений подальшим збільшенням реальних доходів громадян. Зменшення невизначеності щодо розвитку пандемії сприятиме відновленню інвестиційної активності», — сказано в матеріалах регулятора.
Також очікується, що профіцит поточного рахунку в 2020 році досягне одного з найвищих рівнів в історії України — 4,8% ВВП. Однак в 2021-2023 роках поточний рахунок платіжного балансу повернеться до дефіциту.

Довідка Finance.ua:

  • За даними Держстату, падіння валового внутрішнього продукту України в третьому кварталі 2020 року склало 3,5% відносно аналогічного періоду 2019 року.
  • За підсумками 11 місяців 2020 року Мінекономіки орієнтовно оцінювало зменшення обсягів ВВП на рівні 4,7%, що в цілому відповідало прогнозованій тенденції.
  • 29 грудня 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прогнозувало зростання валового внутрішнього продукту України в 4,6% в 2021 році.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас