Резніков виграв суд у НБУ щодо непогодження в наглядову раду Ощадбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резніков виграв суд у НБУ щодо непогодження в наглядову раду Ощадбанку

Фондовий ринок
265
Верховний Суд визнав протиправним і скасував рішення НБУ від 15 серпня 2019 року про відмову в погодженні Олексія Резнікова на посаду члена наглядової ради Ощадбанку.
Про це повідомляє FinClub з посиланням на рішення суду від 24 грудня 2020 року.
«Верховний Суд у справі № 640/22 632/19 залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва від 19 лютого 2020 року і постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 20 травня 2020 року, але частково задовольнив касаційну скаргу НБУ і змінив мотивувальну частину рішення попередніх інстанцій», — йдеться в повідомленні.
Зазначається, що в серпні 2019 року Нацбанк не погодив кандидатури 5 членів наглядової ради Ощадбанку після того, як вони без конкурсу продовжили контракт голови правління банку Андрія Пишного.
Тоді в НБУ заявили, що 5 членів, включно з нинішнім віце-прем’єром Олексієм Резніковим, не пройшли співбесіду.
«Троє з них подали до суду на НБУ (крім Резнікова, позови подали Шевки Аджунер і Дмитро Власов), стверджуючи, що перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова влаштувала їм допит за рішенням про продовження повноважень Пишного», — пише FinClub.
Резніков в позові звертав увагу на втручання Рожкової в процес перевірки його профпридатності.
«Суд встановив, що 6 серпня 2019 року кваліфікаційна комісія НБУ провела тестування Олексія Резнікова, а 14 серпня — провела з ним співбесіду шляхом відеоконференції, «але без здійснення фіксації даного співбесіди і результатів його обговорення членами комісії НБУ з допомогою відповідних технічних засобів або шляхом ведення відповідної стенограми, що було підтверджено представником відповідача», — йдеться в повідомленні.
«На підставі “негативних результатів співбесіди” комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду платіжних систем НБУ 15 серпня відмовив Резнікову в погодженні на посаду члена наглядової ради Ощадбанку через “відповідність вимогам професійної придатності, встановленим законодавством для керівників банків”.
Верховний Суд послався на Кодекс адміністративного судочинства, в статті 2 якого зазначено, що у справах про оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті такі рішення, в тому числі, сумлінно (підпункт 5 пункту 2) і розважливо (підпункт 6 пункту 2). Верховний Суд погодився з судами попередніх інстанцій, що дії НБУ такими не були, а тому рішення НБУ не може вважатися правомірним», — зазначає видання.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас