Україна все ще має шанс отримати транш МВФ у І кв.-2021 — BofA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна все ще має шанс отримати транш МВФ у І кв.-2021 — BofA

Казна та Політика
248
Україна все ще може отримати транш Міжнародного валютного фонду (МВФ) в січні-березні 2021 року, незважаючи на впровадження держрегулювання газового ринку, однак більш консервативний сценарій передбачає отримання цього траншу у квітні-червні цього року, вважають аналітики BofA.
«Високі потреби фінансування в 2021 році мають утримати Україну у співпраці з МВФ», — зазначили вони в BofA Global Research, матеріалами якого володіє агентство «Інтерфакс-Україна».
На їхню думку, МВФ може відтермінувати транш Україні через впровадження заходів держрегулювання газового ринку, проте Фонд, найімовірніше, візьме до уваги пом’якшувальні фактори такого рішення — це тимчасовий характер зниження цін на газ і надзвичайні умови пандемії. Це дасть змогу Україні в найближчому часі укласти staff-level agreement, вважають у BofA.
«Додаткові ризики для загального інвестиційного процесу в Україні переважно пов’язані з обіцяним поштовхом до реформи правосуддя», — наголошується в документі.
Як раніше наголошував прем’єр-міністр Денис Шмигаль, обмеження ціни на газ для населення в 6,99 грн за куб. м впроваджується на два місяці – через наявні перекоси на ринку, але не є поверненням до режиму спецзобов’язань, від якого Україна відмовилася в рамках програми поточної співпраці з МВФ stand-by.
В Україні з 11 січня працює місія Європейського департаменту МВФ з питань першого перегляду програми для України у форматі stand-by.
Фонд 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $ 5 млрд) із негайним виділенням $ 2,1 млрд першого траншу. Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми — за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня — наступного. Розміри другого і третього траншу — по $ 700 млн, третього — $ 560 млн і завершального четвертого — $ 980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія щодо першого перегляду програми працюватиме 13−23 липня, проте цей план був порушений.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас